Ingeborg Haazen (Radboud Universiteit) klom over de banken

Ingeborg Haazen is docent burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft meegewerkt aan Nijntje-vertalingen in het Latijn en won onlangs de VBR Publicatieprijs. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Ingeborg Haazen 'toen'

Ingeborg Haazen studeerde klassieke talen en rechten aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na haar studie begon ze als docent aan de Vrije Universiteit. De VBR Publicatieprijs die ze onlangs won, kreeg ze voor haar artikel ‘Casualty of public health: enige gedachten over compensatie van vaccinatieschade naar aanleiding van het Amerikaanse systeem’.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste herinnering: als enige van mijn studiegenoten heb ik het vak strafrecht gehaald de dag nadat wij met heel Nijmegen op het Koningsplein onze overwinning op Duitsland tijdens het EK voetbal van 1988 hadden gevierd. Ik zat tijdens de wedstrijd met mijn boeken op schoot.
De slechtste: ik heb geen slechte herinneringen aan de studie. Ik herinner me wel dat ik meestal te laat in hoorcollege was, omdat ik twee studies deed en vanuit een hoge verdieping in de Erasmustoren (klassieke talen) binnen een paar minuten bij het Collegezalen Complex moest zijn voor een rechtencollege. Iedereen zat dan al en dan klom ik over de banken om toch bij mijn vrienden te kunnen zitten. Daar was de docent meestal niet blij mee.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Mijn favoriete vak was The Common Law of Contract, Tort and Restitution. Mijn minst favoriete vak was het propedeusevak Economie en balanslezen. Ik had er niets mee, begreep het niet en haalde het pas de derde keer (wel met een 8…). Onbegrijpelijk dat ik in mijn afstudeerjaar toch ook weer een economisch vak heb gekozen.

Wie was tijdens uw rechtenstudie voor u een inspiratiebron?
De helaas overleden hoogleraar Peter Birks uit Oxford. Hij doceerde The Common Law of Contract, Tort and Restitution aan de Nijmeegse rechtenfaculteit en ik was helemaal gegrepen door het vak. Ik ben dan ook afgestudeerd in het vergelijkend privaatrecht op ‘economic duress’.
En Hans Nieuwenhuis: dat hoef ik niemand uit te leggen denk ik! 

Ingeborg Haazen over compensatie van schade opgelopen door vaccins - Mr. online
Ingeborg Haazen ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Ik had als eerste keuze rechten moeten gaan studeren en daarna klassieke talen en niet andersom. Hoe groot mijn liefde voor de klassieke oudheid ook is, je kunt mij ’s nachts wakker maken voor het privaatrecht!

Verder heb ik misschien te veel tentamens opgeofferd om het dispuut dat ik met zeven andere studentes in 1988 heb opgericht op de kaart te zetten. Ik was praeses van Vrouwendispuut Skarabee in het jaar dat wij ons als dispuut aansloten bij de disputenfederatie Argus. Dat adspirantlidmaatschap ging gepaard met allerlei ‘verplichtingen’: ik heb dat jaar alleen maar disputen bezocht, gefeest op allerlei toernooien, ludieke speeches gegeven en aan het bier gezeten. Daarnaast was ik ook nog lid van studentenvereniging Carolus Magnus. Een toptijd, niet te evenaren zo leuk, maar ik heb dat jaar één tentamen gedaan geloof ik… Ik weet nog dat ik onvoorbereid naar het tentamen bestuursrecht ging en bij iedere vraag Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur heb ingevuld! Maar de investering was het waard. 34 jaar later loopt het dispuut nog steeds als een tierelier. Dat had ik in 1988 alleen maar durven dromen! Mijn beide studies heb ik (uiteindelijk haha) heel goed afgerond en ik heb de baan die ik altijd wilde. Dus spijt heb ik er niet van.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Beoefen het recht met passie en streef naar gerechtigheid. En volg, nu corona het weer toelaat, fysiek de colleges. Ga naar de faculteit. Beleef een debat met je studiegenoten. Het recht komt dan echt tot leven.

Ingeborg Haazen is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top