Irem Çakir (ELSA Leiden): ‘Er is veel meer dan droge theorie uit boeken’

Delen:

Juridische studievereniging ELSA Leiden weet wat studiereisjes zijn. Zo zijn ze onlangs naar Brussel geweest. “Vooral het bezoek aan de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de EU heeft een grote indruk achtergelaten.” Irem Çakir, vice president for Academic Activities ELSA Leiden, doet verslag.

Maandagochtend vroeg vertrokken we met de bus vanuit Leiden naar Brussel. Daar kwamen we rond 9 uur aan waarna we snel door gingen naar de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de EU. We mochten daar spreken met drie personen van de afdeling Juridische en Institutionele Zaken en kregen een ontzettend boeiende presentatie over wat men zoal doet binnen de PV EU met de focus op het juridische aspect. Onze groep had heel veel vragen voor de sprekers. We kregen zo een beter beeld van wat de verschillende Europese instanties precies betekenen voor de PV EU en voor de Nederlandse staat. Dit bezoek was vooral zeer interessant voor alle deelnemers met een (kleine) achtergrond van het Europees recht.

Europese Commissie, brexit en Europees Burgerschap

Na ons bezoek aan de PV EU was het tijd voor een lunch, waarna we op bezoek gingen bij de Europese Commissie. We mochten eerst een officiële groepsfoto maken, daarna kregen we een uitgebreide lezing van Mesut Demir van de afdeling DG Connect. De lezing ging over de Europese Commissie, maar ook over onder andere de brexit en het Europees Burgerschap. Allemaal zeer actuele onderwerpen dus. We eindigden de lezing met een discussie en een Kahoot over de Europese Commissie met een heuse EC-beker als prijs. Dit bezoek was zeer nuttig voor de gehele groep en met name de vele eerstejaarsstudenten leerden de EU hierdoor beter kennen. We eindigden de dag met een heerlijk diner in het restaurant Ricotta & Parmesan waar we de lekkerste pizza’s en pasta’s aten. Na het diner hadden we een gezellige avond met een groot deel van de groep in het Delirium Café.

Dinsdagochtend begonnen we met een bezoek aan het Europees Parlement. We werden opgevangen door mevrouw Francoise Verburg-Petit, waarna meneer Olaf Schneider met ons in gesprek ging over het Europees Parlement en actuele zaken. Zo hebben we het gehad over de brexit, maar ook over de belastingzaak van Apple in Ierland en Starbucks in Nederland. Daarnaast hebben we gesproken over de veranderingen in het parlement wanneer het Verenigd Koninkrijk vertrekt en over de gesprekken met kandidaatslidstaten in Oost-Europa. We zijn geëindigd met een rondleiding door de grote vergaderzaal. De diepgang van dit bezoek zorgde samen met het bezoek aan de Europese Commissie voor een duidelijk beeld over de EU. Daarnaast kregen we inzichten over hoe ingewikkeld samenwerking op Europees niveau is.

Sollicitatietips

Na de lunch bezochten we het internationale kantoor Bird & Bird, waar partner Brian Mulier van International Trade & Customs ons veel heeft verteld over zijn werk binnen Europa, hoe verschillend dat is op de drie locaties waar hij te vinden is (namelijk Londen, Den Haag en Brussel) en over werken in zijn kantoor. We hebben meneer Mulier veel vragen gesteld, waar hij zeer uitgebreid antwoord op heeft gegeven. Voor een deel van de groep was dit het eerste bezoek aan een advocatenkantoor. Zij waren er zeer positief over. Het doel van dit bezoek was vooral het laten zien van de Europese rechtspraktijk, maar dit bezoek was ook zeer interessant voor studenten die daar geen carrière in ambiëren. Zo hebben we ook zeer veel tips gekregen over solliciteren, cv’s en motivatiebrieven schrijven en het hebben van een sollicitatiegesprek. We eindigden de dag met een heerlijk typisch Belgisch diner bij Greenwich Taverne bestaande uit Vlaamse frites en stoofvlees waarna we een gezellig avondprogramma hadden in de binnenstad.

Europa in de twintigste eeuw

De laatste dag begonnen we met een bezoek aan het Huis van de Europese Geschiedenis waar we in twee groepen een rondleiding kregen door de vaste tentoonstelling. Deze tentoonstelling ging over Europa in de twintigste eeuw inclusief de twee wereldoorlogen en de ontwikkelingen binnen de Europese Unie. Het museum was ontzettend informatief, maar ook vooral een speelse en leuke manier om onze geschiedenis beter te begrijpen. Dat was dan ook het doel van dit bezoek. Als afsluiter hebben we een stadstour door Brussel gedaan, georganiseerd door de ELSA Leiden Academische Activiteiten Commissie. Een deel van de tour besloten we op de Lime Step te doen, het andere deel werd een stadswandeling door het centrum. We eindigden de dag met een diner in Le Bistro – Porte de Hal. Daarna vertrokken we weer met de bus terug naar Leiden.

Heel gezellig en informatief

Vooral het bezoek aan de PV EU heeft een grote indruk achtergelaten omdat we een zeer uitgebreide uitleg van hun werk in Brussel kregen. Ook het bezoek aan Bird & Bird was onmisbaar, omdat we het Europees recht vanuit een andere dynamiek te zien kregen. ELSA Leiden wilde Europa graag introduceren aan de studenten en ze laten zien dat er veel meer is dan de droge theorie uit de boeken. ELSA Leiden vindt het belangrijk om studenten de mogelijkheid te geven de Europese instellingen beter te leren kennen zodat studenten hier een betere mening over kunnen vormen. Daarnaast was deze vorm van intensieve kennismaking met Europa een academische verrijking voor de ambitieuze studenten die met ons op studiereis gingen. Vanuit Nederland was dit niet op deze manier mogelijk geweest. We hebben drie heel gezellige en informatieve dagen gehad in Brussel!

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven