‘Italiaanse maffiapraktijken’ op Nederlandse bodem: advocaat Nabil B. geliquideerd

Delen:

Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het proces tegen Ridouan T. is vandaag op klaarlichte dag doodgeschoten in Amsterdam. De toename van deze ‘Italiaanse maffiapraktijken’ geven een duidelijk beeld: de Nederlandse onderwereld wordt met de dag harder en harder.

18 september zal voor altijd bekend staan als een gitzwarte dag in de geschiedenis van de Nederlandse rechtstaat. Vandaag is op klaarlichte dag de advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, doodgeschoten in de buurt van zijn woning. Alle pijlen wijzen naar Ridouan T., de man die verdacht wordt van ruim vijf verschillende liquidaties in het Nederlandse misdaadcircuit. De wijze waarop deze liquidatie is uitgevoerd doet denken aan organisaties als de ‘Nghandreta’ en ‘Camorra’. Maar niets is minder waar, ook in ons eigen land heerst een steeds harder wordende criminele cultuur.

Nabil B. heeft in het verleden een hele hoop verklaringen afgelegd tegen Ridouan T. Dit is hem niet in dank afgenomen; vorig jaar is zijn broer op soortgelijke wijze aan zijn einde gekomen bij een liquidatie in Amsterdam. Zoals je in mijn vorige blog al hebt kunnen lezen stond Nabil B. op het punt om zijn samenwerking met justitie stop te zetten. Hij had zich immers teruggetrokken uit zijn beschermingscontract. Dit maakt het dan ook zo’n ingrijpende en verontrustende gebeurtenis. Mocht Ridouan T. er inderdaad achter zitten dan is zijn boodschap duidelijk: niemand mag en zal deze moordmachine in de weg staan.

Zowel binnen de politiek als in de rechterlijke macht wordt deze laffe daad streng veroordeeld. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid spreekt zelfs van een ‘aanslag op de rechtstaat’; een term die naar mijn mening hier volkomen op zijn plek is. Advocaten, officieren van justitie en rechters moeten ongestoord hun werk kunnen doen, zonder dat zij hiervoor moeten vrezen voor hun leven. Op dit moment wordt er door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een speciaal team opgesteld om de Nederlandse advocaten te beschermen tegen deze toenemende dreiging. De daad van vandaag laat zien dat er een andere aanpak nodig is om deze harde vorm van criminaliteit te bestrijden en de rechtstaat te beschermen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven