Jaar na moord op Derk Wiersum: zwaardere straffen voor bedreigen togadragers

Delen:

(foto Chris van Houts)

Het bedreigen van advocaten, officieren van justitie en rechters zal zwaarder worden bestraft. Het kabinet wil namelijk dat voor dit strafbare feit maximaal vier jaar celstraf kan worden opgelegd. Deze strafverhoging zal ook gelden voor het bedreigen van burgemeesters en andere bestuurders.

Het wetsvoorstel tot deze strafverhoging is onderdeel van een overkoepelend wetsvoorstel Versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit, dat is ingediend om georganiseerde misdaad aan te pakken. De straf op het bedreigen van togadragers wordt verhoogd van maximaal twee jaar cel naar maximaal vier jaar cel. Naast deze strafverhoging is een reeks aan andere maatregelen aangekondigd om zware criminaliteit tegen te gaan. Zo komt er een strafbaarstelling op het illegaal verblijf op logistieke punten, zoals havens of gebieden rondom luchthavens en spoorwegen. Op dit illegale verblijf komt een celstraf van maximaal één jaar te staan. Het kabinet is van plan ter verwezenlijking van dit voorstel 150 miljoen uit te trekken. Naast de oprichting van een speciaal team van opsporingsdiensten, het MIT, wordt het geld gebruikt om het team dat bedreigde personen beveiligt, uit te breiden.

Moord op Derk Wiersum

Deze week is het een jaar geleden dat strafrechtadvocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond in het grote Marengo-proces, op klaarlichte dag werd doodgeschoten voor zijn woning. Deze brute moord wordt door velen gezien als een aanslag op de rechtsstaat. Kort op deze moord volgde het wetsvoorstel van minister Grapperhaus om togadragers beter te beschermen. Grapperhaus wil met zijn voorstel benadrukken dat togadragers in onze rechtstaat een essentiële en onmisbare rol vervullen. Hij onderstreept dat deze functies cruciaal zijn voor eerlijke, onafhankelijke en onpartijdige rechtspleging en wil met de voorgestelde verhoging een ‘duidelijk signaal’ afgegeven dat togadragers hun beroep in veiligheid en vrijheid moeten kunnen uitoefenen. Elke poging tot beïnvloeding van de rechtspleging door middel van intimidatie en bedreiging is onacceptabel.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven