Jan van Duijvendijk over het verzet tegen te hoge energierekeningen

Mr. van de week is Jan van Duijvendijk, advocaat bij Barnsteen Advocatuur. Op LinkedIn plaatste hij een voorbeeldbrief die consumenten naar hun energieleveranciers kunnen sturen. Daarmee kunnen ze hen bewegen het maandbedrag substantieel te verlagen.

Delen:

Jan van Duijvendijk over het verzet tegen te hoge energierekeningen - Mr. online
Jan van Duijvendijk

Mooi initiatief! Maar … waarom?
Wekelijks schrijf ik een stukje op LinkedIn, als een soort vingeroefening. Van 170 woorden, niet langer. Juristen leuteren te veel. Ik oefen mij in beperking. Iets in 170 woorden zeggen is soms lastig. Voor onszelf had ik een brief aan Eneco geschreven. Al was het maar om later nooit tegengeworpen te kunnen krijgen dat we nooit tijdig bezwaar hebben gemaakt. Denk aan de box-3 heffing. Die brief heb ik omgebouwd om weer een bijdrage voor LinkedIn te hebben.

Wat is de juridische basis voor een prijsverlaging? Er is immers een overeenkomst en daarop zijn algemene voorwaarden van toepassing. Daarin staat zeker dat energiebedrijven het recht hebben hogere tarieven te vragen.
Niet op alles wat rechtsgeldig is afgesproken kan je een beroep doen. Dat heet de beperkende werking van de redelijkheid en billijkheid. Daar gaat het hier om. Bij de energieproblematiek zien we de arme consumenten die worden gemangeld door grote bedrijven. Dat is onrechtvaardig.

U eindigt de brief met: ‘Met deze brief stuit ik in ieder geval de verjaring van mijn rechten.’ Wat bedoelt u daarmee? Veel consumenten zullen dat niet begrijpen.
Dat leg ik een andere keer nog wel eens uit in 170 woorden. U onderschat wel veel consumenten. Wie te lang stil blijft, kan rechten verliezen door dat stilzitten. Dat moet je dus vermijden.

Er wordt in de brief niets gesommeerd. Energiebedrijven zullen zo’n brief snel terzijde leggen.
Het terzijde leggen van een steekhoudende brief kan zeer onverstandig zijn. Wie dat doet, kan niet strategisch denken. En kan niet schaken. Kijk maar eens naar het Rosentreter gambiet of het Kieseritzky gambiet. Wie openingen doorziet, weet wat ik bedoel. Wacht maar af.

Heeft u al reacties gekregen van energiebedrijven op deze brief? Of van consumenten?
Mijn bijdrage op LinkedIn is al zevenduizend keer bekeken en diverse malen becommentarieerd. Door wie? Dat kan ik slechts ten dele zien. Van mijn eigen energiebedrijf verwacht ik nu nog niets.

Bent u bereid om voor consumenten een massaclaim in te stellen? Of is dat niet eens nodig?
Ik procedeer niet. Mijn praktijk betreft het schrijven van goede contracten en onderhandelen, dus het voortraject, opdat er later niet hoeft te worden geprocedeerd. Zoals gezegd, ik zit niet te hengelen naar zaken. Ik probeer slechts prikkelende stukjes op LinkedIn te schrijven.

Met hoeveel procent is uw eigen energierekening gestegen, voor kantoor en thuis?
Mijn kantoor en mijn huis zijn hetzelfde. Onze energierekening is verdubbeld.

Als ik het voor het zeggen had…
… werd Владимир Владимирович Путин (Poetin) onmiddellijk opgepakt en berecht. Inclusief zijn lakeien en trawanten zoals het ongedierte Baudet. Een antwoord als dit bedoelde u niet, maar de MH17-ramp beheerst mijn leven en denken, zeker nu weer, met de weerzinwekkende oorlog en de brute inval in Oekraïne.

Wat is niet over u bekend wat wel interessant is?
Dat vroeg ik mijn vrouw voor de zekerheid. “Iets interessants over jou? Ik zou het niet weten,” zei ze. Zij heeft humor. Ik heb dat ook, naar ik hoop. Onthoud dit: wat niet tegen scherts of humor bestand is, is waardeloos.

Wie of wat is uw bron van inspiratie?
Muziek. Altijd en overal. Muziek is mijn tweede natuur.

Welk boek las u het laatst?
Ik las laatst weer in De wet als kunstwerk, het magnum opus van mijn zwager Willem Witteveen, die door Poetin is vermoord. Het is zuur. Ik was dienstplichtig officier bij de inlichtingendienst, waar ik Russisch leerde. Mijn hele reserveofficierschap stond in dienst van de vrede en het buiten de deur houden van boze Russen. Het bedrukt me dat Willem, zijn vrouw en hun lieve dochter toch zijn gedood in de MH17.

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
Als ik op mijn leeftijd (66) nog onvervulde wensen zou hebben, was het triest met mij gesteld. Als ik toch iets zou moeten noemen, anders dan mijn fijne juridische huidige werk of lesgeven over het schrijven van contracten, dan zou ik de rust willen hebben om een boek te schrijven over het lezen van orkestpartituren, voor geïnteresseerde leken. Om dieper tot de kern van muziek te kunnen komen.

Met welke beroemdheid zou u in een koude gevangeniscel willen doorbrengen?
Met Alexander Solzjenitsyn (1918-2008). Een held. Dissident. Sprak zich uit tegen Stalin. Hij durfde. Een goede Rus! Lees Een dag van Ivan Denisovitsj. IJzig koud en gevangen in een Goelag kamp. En dan samen eindeloos praten!

Lees hier de brief.

Benieuwd naar de studententijd van Jan van Duijvendijk? Kijk hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven