Jan Vlug over de Wet wapens en munitie

Delen:

4 nov mrvdw Jan Vlug
Jan Vlug

Mr. van de week is Jan Vlug, als advocaat verbonden Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters in Deventer. Op 7 november verzorgt hij namens de Toga Academie de cursus Wet wapens en munitie.

U geeft de cursus op de schietbaan van schietvereniging Westerpark, in Amsterdam. Komt u daar vaak?
Ik ben daar nooit eerder geweest.

Heeft u ooit met een pistool of geweer geschoten? Of gaat u dat na de cursus doen? Dan bestaat namelijk die gelegenheid.
Uit professionele interesse ben ik een paar keer mee geweest naar een schietbaan. Daar bleek er zo onvoorstelbaar veel te weten over wapens en munitie en de bijbehorende regelgeving die vaak ook direct toepasbaar bleek in sommige zaken, dat ik ben blijven hangen. Sindsdien schiet ik regelmatig. De cursus is zeer bijzonder omdat alle categorieën wapens van de Wet kunnen worden bekeken, er demonstraties worden gegeven en er na afloop zelf kan worden geschoten. Dat geeft een heel ander beeld dan de theorie alleen.

Wat is het grootste misverstand over de Wet wapens en munitie?
Dat alles wat er op dit gebied bestaat gevangen kan worden in heldere regels.

Wie weet het meest over wapens en munitie: strafrechtadvocaten, strafrechters of criminelen?
Geen van hen. Je hebt echt een deskundige nodig. De cursus wordt voor wat betreft het technische gedeelte en de indeling in categorieën gegeven door Jas van Driel. De enige Gerechtelijk Deskundige op dit terrein. Zodra je vragen hebt over (de werking van) een bepaald wapen of de categorisering ervan in de zin van de Wet moet je onmiddellijk een deskundige inschakelen. Zelfs de zogenaamde Taakaccenthouders bij de politie zijn vaak echt onvoldoende op de hoogte.

Zou Nederland ook een ‘tweede amendement’ bij de Grondwet moeten opnemen, zodat burgers zich met wapens kunnen beschermen tegen dreigende gevaren?
Zeker niet. De huidige regelgeving voor wat betreft de verloven om wapens in bezit te hebben voldoet uitstekend. Nagenoeg alle schietincidenten zijn ofwel begaan met illegale wapens, ofwel met dienstwapens. De enige, maar zeer heftige, uitzondering daarop was Alphen aan den Rijn (Tristan van der V.), al zijn daar door de politie fouten gemaakt. Je kunt in Nederland geen verlof krijgen om je te kunnen beschermen, maar alleen om de schietsport te beoefenen. Daardoor is het aantal schietincidenten zeer beperkt.

Als u het voor het zeggen had dan…
… zou er meer geld, liefde en interesse gaan naar alle geledingen van de rechtspleging. Politie, rechterlijke macht en advocatuur zijn ondergeschoven kindjes geworden en worden alleen als kostenposten gezien, terwijl zij ervoor zorgen dat dit een veilig en prettig land is waar je (nog) een faire kans hebt tegen de overheid.

Wat is het hoogtepunt in uw carrière?
De zaak Marianne Vaatstra.

Wat of wie is voor u een bron van inspiratie?
Hans en Wim Anker. Door en door integer, gedreven, open en eerlijk.

Wat is uw favoriete crime-serie?
Breaking Bad.

Welk boek las u het laatst?
De biografie van Filips II.

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
Een maand kerken kijken in Rome.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Markus Lupertz, de Duitse schilder.

Lees over de studententijd van Jan Vlug.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven