Jok niet tegen je advocaat

Delen:

‘Tip 1: Jok niet tegen uw advocaat.’ De Amsterdamse strafrechtadvocaat Peter Plasman geeft gedetineerden in een column tips hoe ze het beste kunnen omgaan met hun advocaat. Ook nuttig voor andere cliënten van advocaten.

Plasman schrijft in de column Gebruiksaanwijzing advocaat (deel 1) in gedetineerdenblad Timeys over de vertrouwensband tussen advocaat en cliënt. Om een zo goed mogelijk resultaat in een zaak te halen, is het volgens Plasman van belang dat advocaat en cliënt prettig kunnen samenwerken. Pas als een vertrouwensband is ontstaan, kan de advocaat zijn cliënt goed bijstaan. Om dat te bereiken geeft hij de lezers een aantal tips voor de omgang met hun advocaat.

Huiver om te bekennen

De eerste tip is: jok niet tegen uw advocaat. Plasman schrijft dat je als verdachte mag zwijgen, liegen, halve waarheden vertellen of zaken verdraaien, maar dat dat niet altijd handig is voor een goede verdediging. “De advocaat kan veel beter uit de voeten als hij weet hoe het zit.” Hij voegt daaraan toe: “Er schijnt soms wat huiver te bestaan om aan de advocaat te bekennen, die zou dan minder zijn best gaan doen. Zo werkt het echt niet. Sterker, ik vertel mijn cliënten dat het doorgaans niet zo’n kunst is om een onschuldig persoon vrijgesproken te krijgen, de echte uitdaging zit in andersoortige zaken.”

Verplaats je in advocaat

Verder raadt Plasman zijn lezers aan hun advocaat niet te vragen om hen te geloven, hun advocaat alleen te laten komen als dat zin heeft en zich een beetje in hem te verplaatsen:  Een advocaat heeft regelmatig te maken met cliënten die hem – vooralsnog – vertellen dat ze onschuldig zijn. Dat is prima, maar dat hoeft niet bij elk bezoek met veel woorden herhaald te worden. Dat kost namelijk tijd en energie die beter aan de zaak zelf besteed kan worden.” In een volgende column zal Plasman met meer tips komen.

Mandala

Timeys verschijnt één keer per zes weken en wordt verspreid in penitentiaire instellingen. Het bevat onder meer verhalen van gedetineerden en ex-gedetineerden, pagina’s met kunst van gedetineerden, columns van een aantal strafrechtadvocaten, tv-programmagegevens, puzzels en recepten. In het nieuwste nummer staat ook een mandala – ‘rustgevend om in te kleuren’.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven