Joyce Sylvester over de Visitatiecommissie gerechten

Delen:

Joyce Sylvester is medio juli 2018 aangetreden als de nieuwe voorzitter van de commissie Visitatie Gerechten 2018. Eerder was zij lid van de Eerste Kamer namens de PvdA en was zij burgemeester van Anna Paulowna en van Naarden. Sinds 2016 werkt zij als substituut ombudsman bij de Nationale Ombudsman.

Gefeliciteerd. Kijkt u ernaar uit de rol van nieuwe voorzitter van de Visitatiecommissie te vervullen?
Zeker! Ik vind het een leuke uitdaging om de gerechten te visiteren, in samenwerking met de andere leden van de commissie en het secretariaat.

U volgt Femke Halsema op, die haar functie halverwege de termijn neerlegde vanwege haar benoeming tot burgemeester van Amsterdam. Hoe kwamen ze bij u uit?
Op grond van het profiel dat voor de voorzitter is gemaakt heeft men de omgeving verkend en is men bij mij terechtgekomen.

In het protocol voor deze vierjaarlijkse visitatie, die begin dit jaar startte, waren doelstellingen van de commissie uiteengezet. Veranderen die met de wisseling van de wacht, of zet u lijn van Halsema onveranderd door?
De doelstellingen van de visitatie blijven vanzelfsprekend ongewijzigd. Het persoonlijke profiel van mij als nieuwe voorzitter zal ongetwijfeld een andere inkleuring geven aan de taakuitvoering van de Visitatiecommissie 2018.

U promoveerde weliswaar aan de juridische faculteit van de Vrije Universiteit, maar studeerde politicologie en communicatiewetenschappen. Heeft de Rechtspraak uw belangstelling?
Daar kan ik in de hoedanigheid van nieuwe voorzitter van de Visitatiecommissie kort over zijn: de Rechtspraak is een van de pijlers van onze democratie!

Wat is de waarde van de Visitatie van de gerechten en wat kan een Visitatie hieraan toevoegen?
Rechters zijn weliswaar onafhankelijk, maar toch is het belangrijk dat de Rechtspraak als geheel verantwoording aflegt aan de samenleving. De derde staatsmacht moet in de spiegel durven kijken en toetsen waar zij staat in relatie tot de zich steeds weer ontwikkelende samenleving.

Als u het voor het zeggen had dan…
Zou ik toe willen naar een samenleving waarin de diversiteit wordt omarmd, zodat meer mensen een bijdrage kunnen leveren. Of je nu ouder bent of jonger, uit de regio komt of uit de stad, homo of hetero bent, man of vrouw, een kleurtje hebt of niet, hoog of laag bent opgeleid. Iedereen kan zijn of haar talenten inzetten en dat betekent dat belemmeringen die tot uitsluiting leiden uit de weg dienen te worden geruimd.

Wat is het hoogtepunt in uw carrière?
In 2003 werd ik op mijn 37ste senator en maakte ik voor mijn gevoel een entree in een wereld die ik niet kende. Het bleek een hefboom en ik voelde mijn enorme passie voor het openbaar bestuur verder ontluiken.

Wat of wie is in uw bestaan uw bron van inspiratie?
Mijn vader en mijn moeder inspireren mij zeer. Helaas leeft mijn vader niet meer, mijn moeder gelukkig wel. Zij kwamen eind jaren 50 van de vorige eeuw op jonge leeftijd zonder familie vanuit Suriname naar Nederland om te werken en om te studeren. Zij ontmoetten elkaar in Amsterdam en trouwden. Echte pioniers die mij en mijn drie zusjes leerden hoe je je kunt aanpassen en jezelf kunt blijven. Bij ons stond gewoon appelmoes op tafel. Met deze basis heb ik het gevoel veel aan te kunnen.

Wat is over u niet bekend, dat wel interessant is?
Iedere zondagochtend sta ik om half 10 met mijn zoon en barbet Lulu bij de hondenschool. Ik vind het heerlijk om met haar te werken en te zien wat ze allemaal kan en steeds weer leert. Graag ben ik buiten bezig met honden en met schapen. Of ik ben in de tuin te vinden. Soms wil ik alleen zijn. Niemand om me heen. Ik kan op dat soort momenten ook erg genieten van de stilte in de natuur en eindeloos kijken en te rade gaan bij heel oude bomen.

Welk wetsartikel vindt u bijzonder fraai?
Artikel 1 Grondwet: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Welk boek las u het laatst?
In mijn werk lees ik veel. Als ik vrij ben kook ik graag en kan ik er uren over doen om de tafel zo mooi als mogelijk te dekken met servies, tafelzilver etc. Ik ga naar pianoles. Of naar de opera. Ook verdiep ik me in oude muziek en zing ik graag, liefst repertoire van de Engelse componist Purcell. In combinatie met een tweede sopraan en een luitist voel ik me helemaal gelukkig.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Met Oprah Winfrey. Aan haar succes en de wijze waarop ze zichzelf lijkt te zijn gebleven met oog voor anderen in de maatschappij ontleen ik veel kracht. We zouden over van alles in het leven kunnen praten, niet alleen over het werk. Ik zou van haar willen horen hoe ze verder zou gaan als ze mij was. Ik zou haar ook willen vertellen hoe ik verder zou gaan als ik haar was. Genoeg te bespreken dus!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven