Maarten Bohlken (rechtbank): ‘Juridische boeken uitlenen is er niet meer bij’

Delen:

Een enkele keer komt directeur Maarten Bohlken nog in de rechtbank Amsterdam, waar zijn Praktizijnsbibliotheek is gevestigd. Vanwege de onwerkelijke stilte is hij blij dat hij daar weer kan vertrekken, om thuis verder te werken. Literatuuraanvragen van de leden worden online beantwoord, blogt hij.

Hopelijk maak je zo’n situatie als de coronacrisis niet mee als jij straks afgestudeerd bent en bij een advocatenkantoor, rechtbank of andere juridische organisatie aan de slag gaat. Hoe dit soort organisaties met deze uitzonderlijke situatie omgaan, geeft wel een goed beeld van ze. Daarom deze week een paar organisaties over hoe zij in deze crisis staan.

Zie ook:
Taylor Wessing gaat virtueel bootcampen om personeel fit te houden
Tegenwoordig een digitale vrijdagmiddagborrel bij Fort Advocaten
‘Ik zit toch liever op de rechtbank’

“Op 17 maart sloot de rechtbank Amsterdam de deuren voor niet-urgente zaken. De Praktizijnsbibliotheek is gehuisvest in de rechtbank en vanzelfsprekend hebben we toen de fysieke bibliotheek gesloten.

Wij werken allen van huis uit en dat gaat goed. Iedere ochtend beginnen we met een WhatsApp-gesprek zodat we van elkaar weten waar we mee aan de slag gaan en door de dag heen houden we nauw contact, vooral via WhatsApp, e-mail en telefoon.

Twee van ons hebben kleine kinderen thuis en dat geeft de bekende problemen in aandacht verdelen maar het gaat goed. Ik ben allang blij dat ze kunnen doorwerken. Eén collega heeft een redelijk milde vorm van het virus gehad en begint nu gelukkig langzaamaan weer op te krabbelen.

Geen boeken uitlenen

Gelukkig kunnen we het grootste deel van de literatuuraanvragen van onze leden online beantwoorden zodat onze informatievoorziening doorloopt. We kunnen alleen geen boeken uitlenen of kopieën maken van tijdschriften uit ons archief. Doordat we in ons catalogussysteem kunnen werken, zijn we in staat om de verschenen tijdschriften en boeken op de reguliere manier te beschrijven zodat we geen achterstanden oplopen. Alleen de opschoning van de bibliotheekcollectie van 15.000 boeken in verband met de aanstaande verhuizing naar de nieuwbouw van de rechtbank ligt stil. Die vertraging baart me wel zorgen.

We hebben nu mooi de kans om onze catalogus aan te vullen met bijvoorbeeld beschrijving van honderden oudere drukken van boeken (met name series die zich in ons archief bevinden) en van meer dan 1.000 open access-artikelen. Hiermee slaan we een grote slag in de uitbreiding van ons titelaanbod en wordt onze openbare catalogus dus een stuk waardevoller.

Togaverhuur

Naast informatievoorziening hebben we nog een aantal taken die we zo goed en kwaad als het gaat invullen. De reguliere togaverhuur aan advocaten ligt stil door de sluiting van de Praktizijnsbibliotheek maar op de gang hebben we een rek opgehangen met reservetoga’s, zodat advocaten toch toga’s kunnen lenen als ze een urgente zaak moeten bijwonen. Ik kan niet zien hoeveel gebruik ervan wordt gemaakt maar ben blij dat we deze dienstverlening kunnen continueren.

Webinars

We hebben als doel om tegen zo aantrekkelijk mogelijke condities cursussen aan onze leden te laten aanbieden, met name door gebruik te maken van zittingzalen in de rechtbank. Nu dit voorlopig niet mogelijk is, brengen we webinars onder de aandacht van de leden. Door ook hier ledenkorting te bedingen, hopen we hen te kunnen helpen om juist nu punten te behalen door leegloopuren te gebruiken voor het volgen van webinars. In alle gevallen gaat het overigens om webinars van erkende opleidingsinstituten.

In eerste instantie gaat het om bestaande webinars en online cursussen, abonnementen op webinars en om live-webinars maar de opleidingsinstituten zijn druk bezig om cursussen om te zetten naar webinars die binnenkort beschikbaar komen en ook daarvoor hebben we kortingafspraken kunnen maken.

Desolate aanblik

Iedere maandag ben ik zelf in de bibliotheek om de post te verwerken en andere, vooral administratieve klussen te doen. Ik loop dan door een rechtbank die een desolate aanblik biedt. Bij een aantal balies zitten bodes die de tijd moeten zien door te komen en het gebruikelijke geroezemoes van advocaten en hun cliënten is compleet afwezig. Dat is een onwerkelijke situatie en ik ben bijna opgelucht als ik de deur weer achter me dicht kan trekken. Op het moment dat ik dit schrijf is het nog onduidelijk hoe lang ik eigenlijk met mijn auto de weg op mag om naar de bibliotheek te rijden. De tijd zal het leren, net als iedereen proberen we zo goed mogelijk ons werk te doen en zolang we het grootste gedeelte van de primaire processen kunnen uitvoeren, mogen we allang tevreden zijn.”

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven