Juristen met een groen hart: maak kennis met beroepsmilitair Maret van Straalen

Vorige week vertelde Niels Ketelaar waarom hij ervoor gekozen heeft na zijn studie geen toga, maar ‘het uniform’ aan te trekken. Deze week vroeg ik beroepsmilitair Maret van Straalen naar haar verhaal. Het werd een inspirerend interview.

Delen:

Waarom ben je rechten gaan studeren? 
Ik wilde eigenlijk altijd al betekenisvol werk doen en was erg geïnteresseerd in grondrechten, mensenrechten et cetera. Ik hou van lezen, ben geïnteresseerd in geschiedenis en politiek en tijdens de rechtenstudie kwam dit allemaal samen. 

Hoe heb je je studententijd ervaren? Wat is je meest waardevolle extracurriculaire activiteit geweest?
Ik heb erg genoten van mijn studententijd! Je hebt de mogelijkheid om je in ontzettend veel verschillende onderwerpen te verdiepen. Je ontdekt wat écht bij jou past en welke mogelijkheden er zijn in het werkveld. Het meest waardevol voor mij was toch wel het bestuursjaar van de studievereniging. Als bestuurslid bouw je al erg snel een netwerk op en word je als eerste geïnformeerd over stages en werkplekken. 

Hoe ben je bij Defensie terechtgekomen?
Ik heb altijd al interesse gehad in Defensie. Ik zag mezelf niet alleen maar achter een bureau zitten en was ook vooral op zoek naar afwisseling. In het begin van mijn rechtenstudie ben ik eigenlijk gewoon gaan googlen naar passende functies en kwam toen terecht bij de functie van militair jurist. 

Hoe bevalt het werk als officier jurist?
Ontzettend goed. Ik heb al heel veel mogen zien en doen. Je krijgt vanaf je eerste functie al veel verantwoordelijkheid en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. Zo ben ik een periode mee geweest op een verkenning naar Senegal, maar heb ik ook een congres over International Humanitarian Law in Florence kunnen bijwonen. In principe krijgen wij om de drie jaar een nieuwe functie, dat houdt het werk lekker afwisselend. 

Ben je al op uitzending geweest?
Ja! Hier heb in ontzettend veel geluk mee gehad. Op dit moment zijn er niet heel veel grote missies, maar ik heb met een kleine groep collega’s een uitzending mogen draaien in Togo, West-Afrika. We hebben de lokale landmacht opgeleid, zodat zij klaar zijn voor hun missie in Mali. Ik was mee als commandant van de Nederlandse militairen en heb dus geen juridische functie vervuld. Ook deze mogelijkheid heb je in sommige gevallen!

Kan je met een afgeronde bachelor Rechtsgeleerdheid doorstromen naar Defensie of moet je eerst een master behaald hebben?
Voor de functie van militair jurist dien je naast de vereisten van civiel effect, inderdaad te beschikken over een master. 

Is affiniteit met een bepaald rechtsgebied volgens jou een noodzaak?
Als militair jurist werk je veel met het bestuursrecht (militair ambtenarenrecht), maar ook met het strafrecht en het internationale publiekrecht. Iedereen heeft wel een bepaalde voorkeur, maar zeker het internationale publiekrecht maakt de functie van een militair jurist uniek. 

Heb je tips voor rechtenstudenten die overwegen hun carrière bij Defensie te zoeken? 
Leg contact met militairen en ga in gesprek! Dit geeft de meeste duidelijkheid en neemt vaak ook veel twijfels en vooroordelen weg. Het is vaak ook mogelijk om een dagje mee te lopen en de sfeer te proeven. Defensie is een ontzettend mooie en unieke werkgever en dat komt naar mijn mening met name door de sfeer die er heerst.

Wil je meer weten?

Voor een meer gedetailleerde uitleg over de opleiding kun je ook een kijkje nemen in de brochure ‘Postacademische opleiding’ en op Werkenbijdefensie.nl.

Lees ook het interview met beroepsmilitair Niels Ketelaar.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven