Justitiële handhaving in coronatijd

Het Openbaar Ministerie heeft tussen 16 maart en 4 december 383 corona-gerelateerde misdrijfzaken in behandeling genomen. Daarnaast zijn er ruim 21.400 strafbeschikkingen uitgedeeld voor overtredingen van regionale noodverordeningen en 4.736 strafbeschikkingen voor niet-nakoming van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Dit blijkt uit cijfers die het OM bekend heeft gemaakt.

Delen:

Justitiële handhaving in coronatijd
Foto: Depositphotos

Bij de misdrijfzaken gaat het onder meer om mensen die hoestten of spuugden naar politieagenten of anderen met een publieke taak, waarbij ze beweerden corona te hebben, en om geweld dat tegen handhavers werd gepleegd.

Meestal waren politieagenten het slachtoffer (115 zaken). In zeventig gevallen ging het om andere beroepsbeoefenaren, zoals BOA’s of zorgverleners. Ook OV-medewerkers kregen met ‘coronamisdrijven’ te maken. Meestal ging het om bedreiging, maar in 52 gevallen werd ook geweld gebruikt.

Verzet

In 282 zaken is de verdachte gedagvaard voor de (snel)rechter. De officier van justitie eiste in de meeste gevallen een gevangenisstraf, en in het overgrote deel volgde de rechter deze eis, zo meldt het OM.

Negentien mensen kregen een OM-strafbeschikking, bijvoorbeeld een boete of taakstraf. Volgens het OM is tegen zo’n strafbeschikking sinds 16 maart drie keer verzet ingesteld. De officier van justitie beoordeelt deze zaken en brengt ze daarna voor de rechter of vernietigt de strafbeschikking. In deze drie zaken moest iedereen voor de rechter verschijnen. In twee zaken is een transactie aangeboden.

Vijfenvijftig zaken zijn geseponeerd, meestal vanwege gebrek aan bewijs. In 25 zaken moet het OM nog een beslissing nemen.

Overtredingen

Naast de misdrijfzaken zijn er ook nog ruim 21.400 corona-gerelateerde strafbeschikkingen uitgedeeld voor overtredingen van de regionale noodverordeningen die golden tot 1 december, toen de Tijdelijke wet Covid-19 van kracht werd. Deze overtredingen betroffen merendeels het onvoldoende afstand houden. Verder zijn er tussen 1 juni en 6 december 4.736 stafbeschikkingen uitgedeeld voor het niet nakomen van de mondkapjesplicht in het OV.

Een deel van de processen-verbaal van de overtredingen die bij het OM zijn binnengekomen moet nog beoordeeld worden. Een ander deel is teruggestuurd naar de agenten of BOA’s die de pv ‘s opmaakten, voor aanvulling.

Tussen 16 maart en 6 december is er 7.785 keer verzet ingesteld tegen een strafbeschikking op grond van de noodverordening. Daarop zijn er 22 zittingen gehouden, waarop 250 zaken zijn behandeld.

Jongeren

Bij jongeren die zich niet aan de noodverordening houden, volgt waar mogelijk een HALT-afdoening, aldus het OM. Stemt een jongere daarmee in en rondt hij deze goed af, dan krijgt hij geen boete, maar alleen als hij niet eerder maatregelen heeft overtreden. Ruim 1.200 jongeren zijn de afgelopen maanden naar HALT doorverwezen. Bij elke volgende overtreding krijgt een jongere van 16 of ouder 95 euro boete, jongeren van 12 tot 15 jaar moeten 48 euro betalen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven