Kabinet-Schoof een feit?

In de vorige blog heb ik stilgestaan bij het langverwachte formatieakkoord. Afgelopen maand zijn er verschillende hoogtepunten geweest rondom het formatieakkoord. Zo hebben we een beoogd premier. Ook hebben informateur Van Zwol en de beoogde premier afgelopen week de kandidaat-ministers ontvangen. Het licht aan het einde van de tunnel lijkt nu dan echt zichtbaar te zijn geworden. In deze blog behandel enkele hoogtepunten rondom het formatieakkoord.

Delen:

beeld: Depositphotos

Binnenkort moet Mark Rutte dan echt zijn torentje in Den Haag uit. Het torentje krijgt namelijk een nieuwe premier: Dick Schoof. Voor het zomerreces wordt het nieuwe kabinet beëdigd. Na de onderhandelingen tussen VVD, BBB, NSC en PVV zijn de vier coalitiepartijen het eens geworden over de verdeling van de ministerposten. VVD krijgt de belangrijke posten van Financiën. Wel zijn twee staatssecretarissen van NSC. PVV krijgt Asiel en Migratie. Verder is Justitie ook van VVD. Zorg gaat naar PVV. Afgelopen week hebben informateur Van Zwol en de beoogde premier Schoof de kandidaat-ministers ontvangen. Rondom enkele namen is veel kritiek ontstaan. Deze kritiek kwam onder andere van VVD-leider Dilan Yesilgöz. Marjolein Faber, kandidaat-minister voor Asiel en Migratie, heeft namelijk enkele uitspraken gedaan in het verleden. Deze uitspraken hebben uit verschillende hoeken kritiek opgeleverd. Marjolein Faber staat bekend om haar anti-migratie standpunten. Dat een coalitiepartij openlijk de zorgen uit over een kandidaat-minister van een andere coalitiepartij, is niet gewoonlijk. Daarom was een spoedberaad nodig volgens informateur Van Zwol. Na dit gesprek met alle partijleiders is Marjolein Faber toch geschikt gevonden door de informateur. Hiermee lijkt de druk van de ketel te zijn.

Staatssecretaris zonder partijkleur?

De beoogde staatssecretaris voor rechtsbescherming is voor velen binnen de advocatuur een bekende naam: Teun Struycken. Teun Struycken is advocaat-partner bij NautaDutilh. Hij wordt de staatssecretaris voor rechtsbescherming namens NSC. Echter, hij is geen lid van de partij en is (voorlopig) ook niet van plan om lid te worden. Pieter Omtzigt heeft namelijk erop aangedrongen dat het kabinet ook kan bestaan uit mensen zonder partijkleur. Teun Struycken is hier een voorbeeld van. Maar ook de beoogde premier Dick Schoof zal een premier zonder kleur zijn. Hoewel Dick Schoof door de vier coalitiepartijen als kandidaat naar voren is geschoven, plaatsen enkelen ook een vraagteken over de effectiviteit van een partijloze premier. Zo kan volgens sommigen belangrijke informatie ontbreken, omdat hij niet aangesloten is bij een partij. Hij heeft dan minder informatie vergeleken met ministers die wel lid zijn van een coalitiepartij. Toch lijkt de wind voorlopig in de zeilen voor het nieuwe kabinet. Begin juli wordt namelijk het kabinet onder leiding van Dick Schoof beëdigd. In hoeverre dit kabinet stand zal houden, daar wordt nu al over gepraat. 

Afsluitend

Al met al lijkt het kabinet-Schoof nu echt een feit te zijn. Of dit kabinet lang zal regeren, dat gaan we na 2 juli zien. Op 2 juli zal het nieuwe kabinet beëdigd worden.

Lees hier het vorige artikel van Melissa, over het langverwachte formatieakkoord.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven