Er zijn namelijk veel ondernemers die denken dat het verplicht is om als zzp’er een zakelijk abonnement af te sluiten. In veel gevallen is dit niet zo. Tegelijkertijd zijn er misvattingen over de mogelijkheden om als zzp’er die vanuit huis werkt een dergelijk abonnement af te sluiten. Kan het nu wel of niet? Wij geven je voor eens en voor altijd duidelijkheid over zakelijke internet abonnementen.
Zakelijk internet als zzp’er
Veel zzp’ers hebben een bedrijf aan huis en zijn daardoor afhankelijk van een goede, werkende internetverbinding. Je moet immers altijd bereikbaar zijn per e-mail, moet je socials bijhouden of bestanden uploaden. Daardoor heb je als zzp’er al snel de vraag of je een privé internetabonnement moet afsluiten of beter voor een zakelijk internetabonnement kunt kiezen. In juridische zin heb je als zzp’er recht op zakelijke producten. Je beschikt immers over alles wat je nodig hebt: een KVK-nummer. Daarnaast kun je tot een bepaalde hoogte ook nog eens de kosten voor je zakelijke internetabonnement aftrekken bij je belastingen. Veel ondernemers denken dat het verplicht is om een zakelijk internetabonnement af te sluiten, omdat ze het anders niet af kunnen trekken van een hun omzetbelasting en inkomstenbelasting. Of dat het alleen mogelijk is om een zakelijk internetabonnement af te sluiten als je een bedrijfspand hebt.
Niet verplicht, wel handig
Zakelijk internet afsluiten is niet verplicht. Werk je als zzp’er vanuit huis, dan kun je dus ook internet thuis vergelijken en een particulier abonnement afsluiten. Wist je dat het zelfs mogelijk is om je particuliere internetabonnement zakelijk op te voeren? Je hebt dus niet verplicht een factuur op je bedrijfsnaam nodig om je abonnement af te kunnen trekken bij de belastingen. Houd er wel rekening mee dat je niet het volledige abonnement zakelijk af mag trekken.
Als je vanuit huis werkt en geregistreerd staat als ondernemer, hoef je niet verplicht een zakelijk internetabonnement af te sluiten. Veel ondernemers denken dat, omdat een zakelijke bankrekening wel verplicht is, en dit ook geldt voor andere diensten. Het is voor kleine bedrijven niet verplicht. Als je een externe bedrijfslocatie hebt, kun je ook een particulier internetabonnement afsluiten, als deze op dit adres beschikbaar is.
Zakelijk aanbod is anders dan particulier aanbod
Uiteraard zijn er wel verschillen in het aanbod van zakelijke en particuliere internetabonnementen. Meestal is er bij zakelijk internet een snellere manier om met de klantenservice in contact te komen bij storingen. De openingstijden voor zakelijke klanten om storingen te melden zijn vaak ook een stuk ruimer. Bovendien is de zakelijke klantenservice meestal een stuk sneller. Dit houdt in dat je niet eerst met een eerstelijns medewerker hoeft te bellen, maar meteen een technicus aan de lijn krijgt. Bij zakelijk internet kan er ook een SLA (Service Level Agreement) gehanteerd worden. Daarin wordt beloofd dat je een bepaald percentage van de tijd over goed internet moet beschikken, anders heb je recht op compensatie.
Er zijn ook nadelen. Zakelijk internet is over het algemeen een stuk duurder dan particulier internet. Zeker als je vanuit huis werkt, kan particulier internet toch interessanter zijn. Sommige providers bieden namelijk geen tv-pakket aan bij het afsluiten van zakelijk internet. Daarvoor moet je dan een tv-pakket bij een andere aanbieder of online dienst afsluiten. Het gevolg daarvan is dat sommige zenders niet in ieder zenderpakket zijn opgenomen.
Juridisch en belastingtechnisch zakelijk internet
In principe kun je als zzp’er dus altijd kiezen voor zakelijk internet. Bij de aanvraag voor het abonnement kan je gevraagd worden naar een uittreksel van de Kamer van Koophandel, als bewijs dat je echt een onderneming hebt. In de meeste gevallen kan de provider dit ook zelf aanvragen. Juridisch gezien kunnen deze bedrijven je niet weigeren omdat je vanuit huis werkt. Wel kunnen er andere zwaarwegende redenen zijn.
Ook binnen het belastingrecht kan zakelijk internet handig zijn. Zeker als je een webshop hebt of een online marketeer bent. De Belastingdienst eist bovendien van ondernemers dat je je btw-aangifte en inkomstenbelasting digitaal regelt. Als ondernemer heb je dus goed internet nodig. Zakelijk internet kan handiger zijn voor de administratie. Houd er bij het aftrekken van belastingen rekening mee dat je alleen het zakelijke deel mag aftrekken. Internet op een privéadres mag doorgaans niet als zakelijke kosten worden opgevoerd, tenzij je kunt aantonen dat je een aantal dagen per weekt thuis werkt en dus zakelijk aan het internetten bent. De website van de Belastingdienst en je boekhouder of accountant kunnen je op dit punt verder informeren.