Kantoren zijn niet goed in het herkennen van signalen van een slechte werkcultuur

Het FD artikel van vorige maand heeft aardig wat stof doen opwaaien. Heel veel jonge advocaten herkennen zich erin. Helaas waren sommige reacties op (en zelfs in) het artikel tekenend. Om nu nog als kantoor te beweren dat dit niet speelt moet je wel heel diep met je kop in het zand zitten. Dit is helaas wel precies waar het probleem zit. Kantoren zijn niet goed in het herkennen van signalen van een slechte werkcultuur.

Delen:

Vaak genoeg spreek ik een advocaat die vindt dat er meer aandacht moet worden gegeven aan de menselijke aspecten van werk. Interesse in de mens achter de medewerker ontbreekt en onderwerpen als work-lifebalans, samenwerking en toekomstperspectief komen te weinig aan bod. Iets wat ook uit mijn onderzoek naar voren kwam. Dit geldt niet alleen voor grote Zuidas-kantoren, maar ook voor kleinere regionale kantoren. Frappant genoeg spreek ik vervolgens partners of HR-adviseurs van hetzelfde kantoor die zeggen dat zij écht aandacht hebben voor medewerkers en zich niet herkennen in de geschetste uitdagingen en problemen. Als zij hun ogen blijven sluiten voor de mismatch tussen medewerkers en de traditionele werkcultuur, zal er helaas niet snel iets veranderen. Toch hoop ik, en met mij een hoop andere jonge advocaten, dat ook zij eens durven te onderzoeken hoe het er écht aan toe gaat bij hun kantoor.

Organisatie-psycholoog Adam Grant schreef onlangs op LinkedIn het volgende:

Warning signs of a toxic culture:
“Work hard, play hard”: we work 90+hr weeks, but occasionally we party instead of sleeping
“We’re customer-obsessed”: we don’t care about employees
“We don’t do remote”: we don’t trust you
“We only hire winners”: you have to be an asshole to succeed here

Kantoren die hun kop in het zand steken zullen als eerst zeggen: “Bij ons werk je zeker geen 90 uur en we hebben het afgelopen jaar vrijwel alleen maar thuisgewerkt, dus dit is op ons niet van toepassing.” Natuurlijk is bovenstaande post wat kort door de bocht, maar relevant is het zeker. Want hoe weet je dat je de signalen van een slechte werkcultuur ziet als je maar blijft zeggen dat er met jullie werkcultuur niets mis is? En dit zonder dat je een gedegen, onafhankelijk onderzoek hebt gedaan?

Signalen op een presenteerblaadje
Durf in de spiegel te kijken en laat eens een quickscan doen zodat jullie écht weten hoe het bij jullie gaat. Zo krijg jij de signalen op een presenteerblaadje. Is er een nadeel om een goed inzicht hebben en écht te weten wat er speelt bij je medewerkers? Het kan natuurlijk spannend zijn, want wat als er grote problemen boven tafel komen? Wat als blijkt dat er een angstcultuur heerst? Als dit het geval is, kan je het maar beter weten dan dat het in jullie kantoor door-ettert en uiteindelijk resulteert in vele vertrekken van goede medewerkers.

Het is de makkelijkste weg om te zeggen dat het goed gaat en de confrontatie niet aan te gaan, maar uiteindelijk zal dit voor veel grotere nadelige gevolgen zorgen. Inzicht in medewerkers en teams is het startpunt om de werkcultuur te verbeteren. Het zal mogelijk even moeilijk worden, weerstand uitlokken en het zal tijd kosten. Maar uiteindelijk heeft het hele kantoor er baat bij.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven