Kennis van corruptie als wapen in de strijd tegen witwassen

Het Bureau Financieel Toezicht en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie hebben een informatiedocument uitgebracht om notarissen en andere juridische dienstverleners bewuster te maken van corruptie en witwassen.

Delen:

Depositphotos_219511364_S-witwassen
foto: Depositphotos

Het doel van het document is om notarissen en andere juridische dienstverleners te informeren over corruptie en witwassen. Het document beschrijft de risico’s en geeft handvatten voor het herkennen ervan. Aan de hand van drie concrete voorbeelden wordt uitgelegd hoe notarissen bij witwassen betrokken kunnen raken. De voorbeelden betreffen een vastgoedtransactie (waarbij de betrokken notaris tot vier jaar werd veroordeeld voor onder andere het opmaken van valse akten), een aandelentransactie en het opzetten van een bedrijfsstructuur.
Na de uitleg over deze gevallen wordt een flinke lijst bronnen genoemd waar men meer informatie over corruptie kan vinden.

OESO

Het informatiedocument van het BFT en de KNB is een reactie op een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Daaruit bleek dat Nederland meer moet doen om corruptie te bestrijden. Een specifieke aanbeveling van de OESO is om juridische professionals beter bewust te maken van corruptie en witwassen.

Hoge werkdruk

Meer bewustwording bij notarissen kan inderdaad geen kwaad. Vorig jaar bleek dat nogal wat notariskantoren tekortschoten in de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Hoge werkdruk en het steeds aanscherpen van de  antiwitwaswetgeving werden daarbij als belangrijke oorzaken genoemd.

Gegevens uitwisselen

Naast meer kennis over de Wwft, heeft het notariaat ook andere instrumenten nodig om witwassen beter tegen te gaan. De KNB juicht daarom het wetsvoorstel toe dat het mogelijk maakt dat  notarissen onderling gegevens kunnen uitwisselen: voorzitter Annerie Ploumen noemde  het Wetsvoorstel plan van aanpak witwassen vorig jaar een stap in de goede richting.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven