Lars Ehrenreich Møller: Alles wat met genot te maken heeft, kan je niet oplossen met het strafrecht

Ooit zat Lars Ehrenreich Møller met zijn neus in de studieboeken. Nu, meer dan twintig jaar later, heeft hij zelf een boek geschreven: ‘Van wie is de finish?’. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Lars Ehrenreich Møller 'toen'

Lars Ehrenreich Møller, 61 jaar, studeerde tussen 1995 en 1999 aan de Universiteit Leiden en studeerde af in de richting Fiscale advocatuur. Inmiddels heeft hij zijn eigen kantoor in Leiden, na gewerkt te hebben bij (rechtsvoorgangers) van AKD en partner te zijn geweest bij Wladimiroff advocaten. Ook was hij een van de oprichters van Lumen Lawyers. 

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Ik begon pas met mijn rechtenstudie toen in 35 jaar oud was. Toen had ik al een hele carrière achter de rug als marketmaker op de optiebeurs van Amsterdam en bestuurder van twee vennootschappen. Voordat ik begon met de studie had ik behoorlijk gespaard om de studie en het levensonderhoud tijdens de studie te kunnen bekostigen. Voor mij was er vanwege mijn leeftijd geen studiebeurs of leenmogelijkheid. In 1995 had ik net genoeg geld op de spaarrekening om vier jaar te kunnen studeren. De studie herinner ik mij als een groot feest. Als ik iets moet noemen wat ik minder vond, was dat het gedrag van sommige jonge knullen, die nooit waren voorbereid en toch altijd de grootste mond hadden. 

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Rechtsfilosofie, Romeins Recht en een het vak Pelgrimstocht naar de beginselen van het belastingrecht waren mijn absolute favorieten. In mijn praktijkuitoefening merk ik ook dat die vakken – in the long run – mijn ideeën over het recht het meest hebben gevormd. Vakken waar je niet meer dan een bepaalde techniek leerde vond ik minder. Die hadden naar mijn idee weinig te maken met academische vorming en ik vond het zonde voor mijn spaarcenten om tijd daaraan te moeten besteden.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Voor mij was de inhoud van de stof de inspiratiebron. Niet zozeer docenten. Er is wel een uitspraak van Schaffmeister die ik nooit ben vergeten: “Alles wat met genot te maken heeft, kan je niet oplossen met het strafrecht.” Wijze woorden waar veel beleidsmakers iets van zouden kunnen opsteken. Als inspiratie voor het vlot afronden van mijn scriptie had ik een heel bijzondere bron. Mijn vrouw en ik hoorden dat onze lieve zoon Miguel in Colombia op ons zat te wachten. We moesten hals over kop afreizen. De scriptie moest in twee weken af zijn. Het speelkwartier, zoals ik de studie zag, was over. Een nieuwe fase in mijn leven brak aan, ik werd vader. De foto is van de buluitreiking.

Foto Yasmin Hargreaves-7417 (002) Lars Moller-ccff7b00
Lars Ehrenreich Møller ‘nu’ (foto: Yasmin Hargreaves)

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Graag had ik meer over ethiek willen leren. Recht hangt onlosmakelijk samen met ethiek. Regels zijn immers niets anders dan gestolde normen van gisteren en niet altijd bruikbaar als ethisch meetlat voor grote maatschappelijke issues in het heden. Recht en rechtvaardig lopen te vaak niet parallel. 

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Zorg dat de finish van jou is, je studie en je latere carrière. Geniet onderweg maar hou het doel voor ogen. Doe wat goed bij jou past en de finish zal van jou zijn. Ik schreef er een boek over. Kijk eens op www.larsehrenreichmoller.com   

Lars Ehrenreich Møller was onlangs ook Mr. van de week. Benieuwd? Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven