Laura van Wijnen (De Vos & Partners Advocaten) over WK-voetbal met het hele kantoor

Student-stagiair van de week is Laura van Wijnen. Laura loopt stage bij De Vos & Partners Advocaten. Ze heeft al heel wat ervaring opgedaan, én met het hele kantoor een WK-wedstrijd gekeken.

Delen:

Laura van Wijnen (23) studeert aan de Universiteit van Amsterdam waar zij de Master Privaatrechtelijke Rechtspraktijk volgt. Zij verwacht eind december van dit jaar af te studeren, maar zet haar studie voort in Noorwegen, waar zij extra vakken met betrekking tot het IE-recht zal volgen. Laura liep een kantoorbrede stage van november tot en met december 2022 bij De Vos & Partners Advocaten in Amsterdam. 

Waarom heb je voor De Vos & Partners Advocaten gekozen?
Ik was destijds op zoek naar een stageplek bij een middelgroot advocatenkantoor waar veel soorten rechtsgebieden aan bod zouden komen. Met het oog op mijn verdere studie in Noorwegen, wilde ik ook een kijkje in de keuken nemen van het intellectuele eigendomsrecht. De Vos & Partners Advocaten bood daar bij uitstek de mogelijkheid toe. Tijdens het sollicitatiegesprek kwam ik er al achter dat er een informele sfeer heerst op kantoor en dat echt wordt gekeken naar jouw persoonlijke interessegebieden. Vooral deze twee aspecten gaven voor mij de doorslag om bij De Vos & Partners Advocaten stage te willen lopen. 

Wat waren je verwachtingen vooraf en zijn die uitgekomen?
Voorafgaand aan mijn stage had ik de verwachting dat ik veel jurisprudentieonderzoek zou moeten doen. Daarnaast verwachtte ik dat de opdrachten zagen op verschillende soorten rechtsgebieden, ook op de rechtsgebieden waar ik minder kennis van heb. Gedurende mijn stage bleek dat ik niet alleen jurisprudentieonderzoek deed, maar ook dat de opdrachten bestonden uit het opstellen van adviezen, dagvaardingen en contracten. Dat heb ik als zeer leerzaam ervaren. Ook de opdrachten die zagen op rechtsgebieden waar ik in eerste instantie minder kennis van had vanuit de studie waren erg leerzaam. 

Wat kun je verder van het werk vertellen?
Waar ik me vooral mee bezighoud is dus het doen van jurisprudentieonderzoek, het opstellen van adviezen, processtukken en contracten opstellen en het schrijven van juridische memo’s. Uiteraard lever ik mijn werk eerst aan bij de advocaat die mij de opdracht heeft gegeven, zodat hij of zij mij van feedback kan voorzien. De bovengenoemde werkzaamheden geven volgens mij een goed beeld van wat een advocaat in het dagelijks leven doet. Ook heb ik een aantal zittingen bijgewoond, wat uiteraard erg leuk is. Zo mocht ik een zitting bijwonen waarbij een VvE betrokken was, waardoor er een grote opkomst was: de rechtszaal zat bomvol. Het was bijzonder om te zien dat de rechter het geduld nam om iedereen aan het woord te laten. Na een zitting vond ik het ook altijd erg leerzaam om de zaak na te bespreken met de betreffende advocaat en inzichten te delen.
Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Er zijn veel dingen die mij zullen bijblijven van mijn stage bij De Vos & Partners Advocaten. Zo heb ik met de andere student-stagiaire samengewerkt aan een heel leuke opdracht waarbij we de risico’s van een reclamecampagne moesten beoordelen. Ook zal ik de borrels, de donderdagse ‘bakdag’ en de leuke lunchwandelingen in De Pijp niet vergeten. Het leukste was toch wel het kijken van het WK-voetbal met het gehele kantoor. 

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Ik denk dat het goed is om met nieuwe ideeën te komen. Tijdens mijn eventuele volgende stages zal ik daarom meer initiatief nemen voor het aanbrengen van dergelijke nieuwe ideeën.  

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? En je grootste succes?
Tijdens mijn stage heb ik geen grote blunders gemaakt, op een verkeerd juridisch inzicht na. Daar heb ik alleen maar van geleerd, wat ik meteen kan aanmerken als mijn grootste succes. De (juridische) ervaring die ik heb opgedaan bij De Vos & Partners Advocaten is in mijn optiek erg waardevol, waarvan ik verwacht in de loop van mijn carrière vaak op terug te zullen kijken. 

Wat is je meest gedenkwaardige ervaring?
De opdracht waaraan ik met de andere student-stagiaire gezamenlijk heb gewerkt is mij toch wel het meest bijgebleven. Het ging om een opdracht met betrekking tot het IE-recht en een commercial. Hoewel ik tijdens mijn studie weinig kennis van het IE-recht heb opgedaan, konden wij samen toch tot een mooi resultaat komen. Het sparren met elkaar heeft daaraan bijgedragen. Het gaf ons een trots gevoel dat de advocaten voor wie wij de opdracht verrichtten erg dankbaar waren. 

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Ik heb mijn stage bij De Vos & Partners Advocaten als zeer positief ervaren. Ik heb naar mijn idee een goed beeld gekregen van waar een advocaat zoal mee te maken krijgt en welke competenties daarvoor nodig zijn. Het beroep als advocaat lijkt mij, zeker in een sfeer zoals die op kantoor bij De Vos & Partners Advocaten heerst, erg leuk en uitdagend. 

Waar denk je over tien jaar te staan?
Omdat veel verschillende rechtsgebieden en juridische beroepen mijn interesse wekken, vind ik het lastig om in te schatten waar ik over tien jaar zal staan. Wel weet ik dat een werkomgeving wil komen te werken waar mijn persoonlijke interesses tot uiting kunnen komen. Een van die persoonlijke interesses is mode. Ik denk daarom dat een rechtspraktijk in het IE-recht goed bij mij zou kunnen passen. Daarnaast interesseer ik me voor de meer financiële kant van het recht. De ondernemingsrechtpraktijk zou daarom ook een optie kunnen zijn. Gelukkig heb ik nog een tijdsbestek van tien jaar om me verder te oriënteren! 

 

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven