Lawyers of the Caribbean: adviseren in de coronacrisis

Delen:

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Marly Buwalda is junior associate bij VanEps Kunneman VanDoorne op Bonaire en vertelt hoe advocaten de coronacrisis in de Caribbean ervaren. “Toekomstige maatregelen zijn slecht te voorspellen. Nagenoeg elk denkbare maatregel is in theorie mogelijk.”

“Een advocaat in Amsterdam stuurde mij een coronavirus-update door. Advocaten vallen onder de lijst met ‘vitale beroepen’. Nu hebben we op de eilanden niet zo’n lijst, maar toch voelde ik daaruit een stukje waardering voor ons werk in deze vreemde tijd. Als advocaat bij een commercieel kantoor heb je het namelijk nu druk, ook al werken we thuis. Onze cliënten zijn voornamelijk bedrijven en vele bedrijven hebben op dit moment vele vragen. ‘Wat te doen met onze werknemers?’, ‘Mogen we open blijven?’, ‘Hoe gaan we om met lopende contracten?’

Bijna dagelijks nieuwe regelgeving

De coronacrisis is zeer veranderlijk. De afgelopen week was er bijna dagelijks, dan wel om de dag, sprake van nieuwe regelgeving. Noodverordeningen werden uitgevaardigd en aangepast, grenzen raakten steeds verder gesloten, en tal van steunmaatregelen werden aangekondigd en gewijzigd. En dit terwijl we vorige maand nog dachten dat buiten China de gevolgen beperkt bleven. Doordat de situatie snel verandert moeten adviezen die je als advocaat geeft ook vaker worden aangepast dan wij gewend zijn. Het is dan ook noodzakelijk om zeer goed het nieuws te blijven volgen en je cliënten waar nodig zo snel mogelijk up-to-date te brengen van veranderingen.

Toekomstige maatregelen zijn slecht te voorspellen. De volksgezondheid staat op het spel, wat maakt dat er qua regelgeving heel veel mogelijk is. Logischerwijs rechtvaardigt het beschermen van burgers vergaande middelen en zijn er zodoende weinig grenzen aan overheidsbevoegdheden. Bijvoorbeeld op de BES-eilanden wordt de Gezaghebber, de hoogste ambtenaar op het eiland, bij het uitspreken van een noodbevel enkel beperkt door de Grondwet en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Verder mag de Gezaghebber enkel maatregel die hij nodig acht inroepen. Dit betekent dat nagenoeg elke denkbare maatregel in theorie mogelijk is.

Kabouter

Normaal gesproken zouden wij naar precedent kijken om te kunnen inschatten wat we mogen verwachten. Hiervoor moeten we erg ver terug in de tijd. Want sinds cholera rond 1831 en de Spaanse griep rond 1918 heeft zich geen vergelijkbare situatie meer voorgedaan. Een historische feitje: de Spaanse griep werd lokaal op de eilanden ‘kabouter’ genoemd omdat (onterecht) gedacht werd dat het vooral kinderen en bejaarden trof, en die waren kleiner van stuk. Kijkend naar de geschiedenis valt interessant genoeg op dat de maatregelen die toen werden genomen enigszins overeenkomen met de maatregelen van nu. Zo werden de aankomende schepen in quarantaine geplaatst en werd de bemanning onderzocht op ziekten voordat zij mochten voortgaan naar de haven. De resten van het quarantainehuisje waarin dit gebeurde zijn nog steeds te zien op het kleine eilandje naast Bonaire, genaamd Klein Bonaire. Tevens zijn tijdens de Spaanse griep de scholen op het eiland twee weken gesloten geweest. Daarna werd het weer veilig geacht om open te gaan.

De historische maatregelen zijn al in een modern jasje van kracht, dus wat we nog meer kunnen verwachten kunnen we niet op basis van het verleden voorspellen. Dat rest het ons als advocaten om nauwlettend het heden in de gaten te houden. We hebben een Corona Helpdesk, dagelijkse overleggen en we actualiseren onze informatie in gedeelde bestanden. Zo adviseren wij ons door de crisis heen.”

#BlijfGezond

Marly Buwalda is junior associate bij VanEps Kunneman VanDoorne op Bonaire. Voor Mr. Studenten vertelt ze in een maandelijkse reeks hoe het is om te werken op de Cariben.

Lees ook:
Marly Buwalda (VanEps) heeft de normale gang van zaken gehackt
Lawyers of the Caribbean: vier jurisdicties en één oerwoud

 

 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven