Linda vs. RTL: auteursrechtgevecht om tv-programma’s

Delen:

Kijkbuiskoningin Linda de Mol verliest de arbitragezaak tegen RTL over haar programma’s Oh wat een jaar! en Weet ik veel. De arbitragerechter heeft geoordeeld dat de programma’s van RTL zijn. Hoe zit ‘mede-eigenaar’ zijn van een tv-format juridisch in elkaar?

Presentatrice Linda de Mol mag de programma’s niet meenemen naar haar nieuwe werkgever, Talpa. Ze vindt het pijnlijk, vooral omdat ze als bedenker mede-eigenaar is van de programma’s.

Auteurswet niet dwingend

Als een werknemer een idee, werk of -in dit geval- een tv-format voor een tv-programma bedenkt, in dienst van de werkgever, is het idee op grond van (onder andere) artikel 7 van de Auteurswet eigendom van de werkgever. De werkgever wordt dan fictief aangemerkt als bedenker. Omdat artikel 7 van de Auteurswet niet dwingend, maar regelend recht is, kunnen partijen afspreken (in bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst) dat het idee of werk toebehoort aan de werknemer.

Linda kan ‘verlies’ snel vergeten

De presentatrice laat weten geen kortgedingprocedure aanhangig te maken tegen de uitspraak van de arbitragerechter, omdat ze haar tijd en geld wil steken in nieuwe programma’s. Gelukkig mag zij de kijkcijferhits Miljoenenjacht en Ik hou van Holland wél meenemen naar Talpa. Het is niet onbedenkelijk dat de programma’s Oh wat een jaar! en Weet ik veel het zo goed hebben gedaan vanwege het vertrouwde gezicht van Linda. De nieuw te bedenken programma’s en de programma’s die Linda wel heeft mogen meenemen, gaan het om die reden waarschijnlijk net zo goed doen, zodat ze dit ‘verlies’ snel achter zich kan laten.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven