Luc Golsteijn over indeplaatsstelling bij verkoop

Delen:

Mr. van de week is Luc Golsteijn van Boels Zanders advocaten. De huurrechtadvocaat is gestart met vloggen over zijn rechtsgebied. Zijn eerste vlog ging over indeplaatsstelling bij verkoop van een winkel- of een horecapand.

Vloggen, wat heb je eraan als advocaat?
Het medialandschap en de wijze waarop mensen nieuws vergaren veranderen in rap tempo. Het draait nu veel meer om ‘soundbites’ en beeld. Daar dien je als advocaat op in te spelen. Klanten zijn veel minder genegen om juridische artikelen of nieuwsbrieven door te pluizen. Wil je opvallen dan dien je klanten op een nieuwe en snelle wijze te voorzien van korte praktische tips voor hun problemen van alledag. Een vlog is daar uitermate geschikt voor.

En, wat waren de reacties?
Erg positief. Collega’s en klanten viel het direct op – en daar gaat het natuurlijk om. Dagelijks komt er immers zoveel informatie op je af. Tijdens een netwerkborrel vertelde een klant laatst dat hij mij dezelfde dag nog had gezien. Dat begreep ik niet direct omdat ik de hele dag op kantoor was geweest. De klant doelde echter op mijn vlog. Natuurlijk een leuke reactie waaruit blijkt dat mijn vlog aanslaat.

Waarom juist dit onderwerp?
De ervaring leert dat een indeplaatsstelling vaak een ondergeschoven kindje is bij contractonderhandelingen. Mijns inziens ten onrechte. Hoewel je een indeplaatsstelling bij winkel- en horecabedrijfsruimten niet kunt uitsluiten, kun je er natuurlijk wel op inspelen. Mocht een indeplaatsstelling zich onverhoopt voordoen, dan ben je daar contractueel gezien tenminste op voorbereid.

We hoorden in uw eerste vlog nog wel stemmen en gestommel op de achtergrond. Verbeterpuntje?
Klopt – dat heb ik ook gehoord, maar wat mij betreft is dat prima zo. Wij zijn een druk en levendig kantoor en dit mag ook tot uitdrukking komen in mijn vlog. Ik vlog immers vanuit de praktijk.

Als u het voor het zeggen had dan?
Zijn en blijven het recht en rechtshulp voor iedereen in Nederland toegankelijk. Momenteel is dit een bijzonder actueel item vanwege de aangekondigde bezuinigingen. Je recht kunnen halen bij de rechter is een fundamenteel basisprincipe – daar mag wat mij betreft niet aan getornd worden.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Persoonlijk spreek ik niet graag over hoogtepunten. Iedere fase in mijn carrière heeft zo zijn charmes. Tijdens mijn periode als advocaat-stagiaire heb ik bijvoorbeeld gewerkt bij kleinere kantoren die mede gericht waren op de sociale advocatuur. Dit had ik zeker niet willen missen, hier heb ik het nodige geleerd. Zowel op juridisch als op persoonlijk vlak. Hierna heb ik de overstap gemaakt naar een groot commercieel kantoor, Boels Zanders Advocaten. Ook dit was voor mij een mooie en enerverende stap om te maken. Hier krijg ik de mogelijkheid om binnen een gedreven team van specialisten mij verder te ontwikkelen binnen het vastgoedrecht – meer in het bijzonder het huurrecht.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Een mooie uitspraak van de Hoge Raad blijft voor mij toch altijd een bron van inspiratie. Als geen ander kunnen zij een kwestie vakkundig fileren en met een paar pennenstreken de vinger op de zere plek leggen. ‘To the point’: daar houd ik persoonlijk erg van.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Na mijn middelbare school stond ik voor een keuze; rechten gaan studeren of naar het conservatorium. Ik heb altijd op een aardig niveau als saxofonist gemusiceerd, zowel als solist als in orkesten. Als solist ben ik zelfs eens Nederlands kampioen geworden. Muziek blijft tot op de dag van vandaag een enorme passie en uitlaatklep. Toch heb ik uiteindelijk voor een rechtenstudie gekozen. Een keuze waar ik zeker geen spijt van heb. Mijn passie voor muziek helpt mij daarbij. De mooiste ideeën krijg ik toch meestal als ik luister naar een goed muziekstuk.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
De meeste juridische nieuwswebsites houd ik wekelijks bij. Het is goed om ontwikkelingen op de voet te volgen en daar op in te spelen. Mr-online is zeker een van de websites die ik volg vanwege het brede aanbod en de goede toegankelijkheid.

Welk boek las u het laatst?
Ik dien te bekennen dat het soms best een lastige opgave is om een boek te lezen in mijn vrije tijd. Dat zal voor velen zeker herkenbaar zijn. Tijdens je werk lees je toch al veel en dat maakt het vaak lastig om daarna de concentratie op te brengen. Desalniettemin neus ik graag in kookboeken op zoek naar een lekker nieuw recept. Daarnaast lees ik vaker boeken die je makkelijk tot je kunt nemen. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig aan Taal voor de leuk van Paulien Cornelissen. Geen hogere literatuur, maar wel erg grappig.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Pieter Zwart, bestuursvoorzitter van Coolblue. Ik vind het erg knap hoe deze vriendenclub vanuit hun studententijd een dergelijk bedrijf heeft weten op te zetten in een sterk concurrerende markt. Dit vanuit de gedachte dat de klant centraal staat: ‘alles voor die glimlach’.  Een goed gesprek met Pieter Zwart lijkt mij daarom erg inspirerend.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven