Max van Olden was er vaker niet dan wel

Delen:

Max van Olden 'toen'

Advocaat Max van Olden studeerde ruim twintig jaar geleden af. Voor zijn nieuwste legal thriller liet hij zich inspireren door Willem Holleeder, die in de rechtszaal achter een zwart scherm werd gezet uit angst dat hij geheime boodschappen zou doorgeven aan het publiek. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Max van Olden (46) studeerde van 1993 tot 1999 aan de Radboud Universiteit en studeerde af op auteursrecht. Nu, 21 jaar later, werkt hij als advocaat bij Wildenberg Advocaten in Nijmegen. Daarnaast schrijft hij legal thrillers. Onlangs verscheen zijn derde: ‘Het zwarte dossier’.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Beste herinnering: de introductie. Ik zie mezelf nog over zo’n infomarkt lopen, met allerlei stands van verenigingen en clubs en ik dacht: wow, dit is een nieuwe wereld met ongekende mogelijkheden, er begint een nieuw hoofdstuk in mijn leven.
Slechtste herinnering: ik had weinig met die massale colleges waar iedereen maar zwijgend zat te mee te schrijven en er bijna geen interactie mogelijk was. Ik was er vaker niet dan wel.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak en waarom?
Mijn meest favoriete (keuze)vak was auteursrecht. Ik werd meteen gegrepen door de manier waarop de auteurswet juridische bescherming biedt aan creativiteit. Het fascinerende vind ik dat muziek, boeken, schilderkunst, enzovoorts allemaal uiterst grillige, ongrijpbare expressievormen zijn die van nature niet in een juridische mal passen. Ik ben er met plezier op afgestudeerd.
Mijn minst favoriete vak was Romeins recht. Ik ben de tel kwijt van het aantal keren dat ik het tentamen over heb moeten doen.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Ik zag dat hij al eerder is genoemd in deze rubriek: prof. mr. Nuytinck. Hoewel het vak dat hij gaf, familierecht, niet direct mijn favoriete vak was, was ik onder de indruk van de heldere manier waarop hij lesgaf. Hij verstond de kunst om zonder haperen en ‘eh’ te zeggen de meeste complexe materie te doceren, en dat met zichtbaar plezier.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Misschien had ik een extra ‘juridisch-overstijgend’ vak gekozen, zoals rechtsfilosofie. Ik vond en vind het leuk om op een meta-niveau naar dingen te kijken. Daarnaast had ik het leuk gevonden om een jaartje naar het buitenland te gaan, maar dat is er nooit van gekomen.

De derde thriller van Max van Olden
Max van Olden ‘nu’

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Haal uit je studententijd wat erin zit: ga in een leuk studentenhuis wonen, word lid van een vereniging, loop stage, ruik en proef aan alles wat het studentenleven te bieden heeft, want als je drie keer met je ogen knippert is het alweer voorbij.

Max van Olden is deze week ook Mr. van de week. Kijk hier.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven