Meedenken met Raad van State over vleermuizen in spouwmuren?

Amateurbouwpathologen opgelet: de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State laat zich graag informeren over methoden om vast te stellen of zich vleermuizen bevinden in een spouwmuur. Het is de eerste keer dat de wettelijke opening voor ‘meedenkers’ wordt benut.

Delen:

Depositphotos_2306925_S-2060bedd
foto: Depositphotos

De Wet amicus curiae en kruisbenoemingen werd in 2020 aangenomen door de Eerste Kamer. Daardoor kunnen de hoogste bestuursrechters – Raad van State, Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven – op grond van artikel 8:12b van de Algemene wet bestuursrecht extern advies aanvragen. En iedereen mag meedoen.

Experiment

Daarvóór werd al wel geëxperimenteerd met de figuur amicus curiae, Latijn voor ‘vriend van de rechtbank’. In 2018 sprak Mr. erover met onder meer Bart Jan van Ettekoven, voorzitter van de Afdeling. Idee is dat de rechter met deze hulp breder zicht krijgen op de mogelijke maatschappelijke gevolgen van een te nemen beslissing, voor een beter gefundeerde uitspraak. De proef werd voorzichtig positief geëvalueerd en niet veel later kreeg meedenken met de bestuursrechter dus een grondslag in de wet.

Vleerhuis

Nu doet de Raad van State voor het eerst een oproep aan al zijn ‘amici’. De zaak waarvoor hulp wordt ingeschakeld, speelt zich af in de provincie Utrecht. Gedeputeerde staten hadden daar een dwangsom opgelegd aan een isolatiebedrijf, dat adverteerde met de belofte binnen vijf weken na opstelling van de offerte te kunnen beginnen met zijn werkzaamheden.

Volgens GS kan het bedrijf dat helemaal niet waarmaken, want binnen die tijd is het niet mogelijk vast te stellen of zich vleermuizen verschansen in de spouwmuren van een gebouw – niet zonder de Wet natuurbescherming te overtreden, althans. Over die kwestie nu moet de Afdeling zich buigen, waarbij het alle informatie kan gebruiken. Daarvoor is een aantal specifieke organisaties benaderd en mag eenieder die denkt er wat van te weten, zich melden.

Reageer nu!

De rechter vraagt onder meer naar de gebruikelijkheid en geschiktheid van enerzijds endoscopisch en anderzijds ecologisch onderzoek, wat alternatieven zijn en welke kosten ermee gemoeid gaan. Ook zijn alle andere opmerkingen of suggesties over het onderwerp welkom.

Reageren kan tot en met 13 januari 2023.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven