Over hoe een dergelijke suikerbelasting eruit moet komen te zien is nog veel discussie. Dit komt mede vanwege het feit dat het onduidelijk is of het kabinet doelt op een belasting van alle suikerhoudende producten of dat het juist enkel de (al bestaande) frisdrankbelasting wil aanpassen. Een aanpassing zou bijvoorbeeld kunnen zien op het toepassen van een verschillend tarief binnen de frisdrankbelasting naarmate het suikergehalte van de frisdrank.
Sturing van de maatschappij
De suikerbelasting is een mooi voorbeeld dat kan worden gebruikt om aan te tonen dat belastingheffing niet enkel als doel heeft om de staatskas te spekken. Uiteraard hebben veel belastingvormen weldegelijk als primaire doel om inkomsten voor de staat te genereren. De suikerbelasting laat zien dat de overheid belastingheffing ook kan gebruiken als middel om de maatschappij te sturen. In dit geval, wanneer er wordt overgegaan tot een daadwerkelijke invoering, wordt het overgewicht van de Nederlanders aangepakt. Op dit moment is 50 procent van de Nederlanders te zwaar. De overheid heeft uitgesproken dit percentage te willen verlagen naar 38 procent in 2040. Een van de middelen om dit doel te bereiken lijkt dus een suikerbelasting te worden.
Effectief?
Over de effectiviteit van een suikerbelasting bestaat nog veel discussie. In het buitenland lijkt bewijs te kunnen worden gevonden dat een dergelijke belasting goed werkt. Landen zoals Noorwegen en Frankrijk hebben namelijk al een soortgelijke belasting ingevoerd en laten zien dat de suikerconsumptie weldegelijk minder is geworden. Tegelijkertijd is het wel van belang dat deze suikerbelasting uiteindelijk terecht komt bij de consument. Alleen op die manier kan een suikerbelasting ervoor zorgen dat de suikerconsumptie afneemt. Het is wel goed te benoemen dat een suikerbelasting ook ervoor kan zorgen dat bepaalde producenten hun recepten aanpassen om een daling in de verkoop te voorkomen, zoiets gebeurde bijvoorbeeld al in het Verenigd Koninkrijk.