Meer nieuwe advocaten

Delen:

Dalende trend omgebogen door aantrekkende economie

stijgingNa een forse dip in 2014 is het aantal advocaat-stagiairs in 2015 weer toegenomen. De dalende trend die de instroom de laatste jaren te zien gaf, lijkt daarmee omgebogen.

In 2015 kwamen er 828 nieuwe advocaat-stagiairs binnen bij de Nederlandse advocatenkantoren. Dat zijn er 127 meer dan in 2014 (een stijging van 18,1 procent), maar nog wel 40 minder dan in 2012, toen de balie nog 868 nieuwkomers kon verwelkomen.

aantal nieuwe advocaten 2015

De instroom van nieuwe advocaten bestaat uit twee cohorten: in het voorjaar en in het najaar. Het eerste cohort omvatte in 2015 409 stagiairs, het tweede cohort 419. Het gaat hierbij om stagiairs die zijn begonnen en nu nog steeds advocaat-stagiair zijn. De mensen die vroegtijdig zijn afgehaakt, zijn dus niet in deze getallen meegenomen.

Voorzitter Brechje van der Velden The Law Firm School (het opleidingsinstituut van 16 grote kantoren) vermoedt dat de hoge instroom te verklaren is door een aantrekkende economie. “Die leidt met name bij grote kantoren tot groei. Zij kunnen de kosten van de beroepsopleiding doorgaans makkelijker dragen.” Van de nieuwe stagiairs in 2015 kwamen er 219 van The Law Firm School en 46 van De Brauwerij (De Brauw). De grote kantoren leverden dus samen 265 nieuwe advocaten in 2015, ofwel 32,4 procent. Daarmee zijn deze kantoren nog steeds oververtegenwoordigd in de populatie van de advocaat-stagiairs.

De advocatenopleiding wordt in opdracht van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) verzorgd door de zogeheten Uitvoeringsorganisatie (UO), een samenwerkingsverband tussen CPO (Radboud Universiteit Nijmegen) en Dialogue. De nieuwkomers krijgen training in kennis en vaardigheden. De grote kantoren hebben die training in kennis echter ondergebracht in de eigen opleidingsinstituten The Law Firm School en De Brauwerij.

Het contract tussen de NOvA en de UO loopt tot eind dit jaar. De onderhandelingen over een vervolg zijn al gestart. De NOvA heeft een tussentijdse evaluatie van de opleiding laten uitvoeren. “Die was overwegend positief,” laat een woordvoerder weten. Deze evaluatie heeft geleid tot een aantal aanpassingen in de opleiding.

Ook het contract is aangepast, waardoor de boeteclausule is vervallen. Volgens dit beding moest de NOvA aan UO een boete van € 457,50 per stagiair betalen als het aantal van 900 nieuwkomers per jaar niet werd gehaald. Dit voorjaar wordt de eindevaluatie verwacht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven