#MeToo: Nusrat deed wat vele vrouwen niet durven in Bangladesh

Delen:

Uit onderzoek van de VN blijkt dat scholen in een aantal Aziatische landen broeiplekken zijn voor seksueel misbruik. Afgelopen week werd dat weer eens bevestigd, toen zestien mensen in Bangladesh ter door werden veroordeeld voor de moord op een 19-jarige vrouw, die zich hierover durfde uit te spreken.

Studente Nusrat Jahan Rafi deed begin dit jaar aangifte van seksuele intimidatie door de directeur van haar koraanschool. Dit werd niet gewaardeerd: ze werd door hem gedwongen haar aangifte in te trekken. Nusrat weigerde, wat voor een groepje van onder andere leraren en studenten aanleiding gaf om haar te lokken naar het dak van de school. Eenmaal op het dak aangekomen, goten zij benzine over het meisje heen en staken zij haar in brand. De daad zag eruit als zelfmoord: een noodkreet van een ongelukkig meisje. Het was dan ook volgens de politie het doel van het de daders om het een zelfmoord te laten lijken. Het schoolhoofd zou zo wegkomen met de seksuele intimidatie.

Echter, de studente slaagde erin te ontsnappen en een verklaring op film af te leggen. Ze deed wat vele vrouwen in Bangladesh niet durven, en toonde zich als een gezicht in de #MeToo-beweging. In haar verklaring vertelt ze wat er is gebeurd. Niet alleen de seksuele intimidatie komt ter sprake, ook vertelt ze over de verbranding. Haar verwondingen blijken echter zo erg, dat ze enkele dagen later in het ziekenhuis overlijdt. Toch echoot haar boodschap door in het land: rechtvaardigheid voor slachtoffers van seksueel misbruik.

Het wordt een van de snelste doodstrafzaken in de geschiedenis van Bangladesh. Normaliter duurt het jaren voordat de rechter tot een uitspraak komt, zeker bij zo’n grote groep verdachten. Maar dankzij de media-aandacht wordt de uitspraak al een halfjaar naar het overlijden van Nusrat gedaan.

Alle zestien verantwoordelijken die betrokken waren bij de verbranding, inclusief het schoolhoofd, krijgen de doodstraf. In Bangladesh kunnen namelijk ook medeplichtigen aan moord deze straf krijgen. Volgens de openbare aanklager zet het de toon in Bangladesh: hier wordt de dood bestraft met de dood.

Het is vooral een grote stap in het veel voorkomende seksuele misbruik in Bangladesh. Vele jonge vrouwen durven niet naar de politie te stappen omdat ze bang zijn hetzelfde lot te treffen als Nusrat, zeker wanneer er sprake is van een hiërarchische relatie tussen dader en slachtoffer. De serieuze aanpak van de politie en rechters laat zien dat er daadwerkelijk verandering gaande is. Ook de VN heeft zich uitgesproken. Het is volgens hen een stap vooruit, maar er is nog veel te doen, zeker op scholen. De zaak van Nusrat geeft hoop aan slachtoffers van seksueel misbruik in Bangladesh. Nu nog kijken hoe dit zich in de toekomst gaat ontvouwen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven