Mr. van de week

Mieke Lavreysen over de Chicago Law School

Mr van de week is Mieke Lavreysen, LL.M. Candidate aan de University of Chicago Law School. Daar ontving ze vorige week de Ann Watson Barber Outstanding Service Award. Op 1 oktober 2019 gaat ze bij Stibbe binnen de praktijkgroep Tax als advocaat aan de slag.

We willen u graag feliciteren, maar weten niet precies wat die award inhoudt…
In 1978 is de award ingesteld ter ere van Ann Watson Barber, zij werkte als ‘Law School Registrar’ van 1962 tot 1976. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan studenten die uitzonderlijke bijdragen hebben geleverd aan de kwaliteit van het leven aan de Law School. Kandidaten voor de award worden genomineerd door hun medestudenten en vervolgens bepaalt een commissie bestaande uit medewerkers van het bureau studentenzaken samen met de ‘Dean of Students’ wie de award zullen ontvangen.

Wat heeft u gedaan om die prijs in de wacht te slepen?
Helemaal aan het begin van het jaar werd mij gevraagd me verkiesbaar te stellen voor LL.M.-vertegenwoordiger in LSA (‘student government’). Uiteindelijk werd ik samen met Marie de Roeck verkozen. (Fun-fact: Marie heeft ook de Ann Watson Barber Award mogen ontvangen en gaat na de zomer bij Stibbe in Brussel aan de slag!). We hebben vervolgens bijgedragen aan wekelijkse LSA-vergaderingen over de meest uiteenlopende onderwerpen, van diversiteitsbeleid tot het al dan niet toelaten van ‘therapy dogs’ op de Law School tijdens examenperiodes. Verder hebben Marie en ik ons onder andere ingezet voor Law School Prom, een superlatieven award show voor de LL.M.-studenten en een Valentijns-actie. Daarnaast heb ik me het laatste kwartaal als co-chair ingezet voor de Graduating Students Committee die samen met bureau studentenzaken ervoor zorgt dat alles richting ons afstuderen in goede banen wordt geleid.

Chicago Law School, daar doceerde toch ooit Barack Obama? Hoe komt u daar terecht?
Dat klopt! Obama doceerde tussen 1993 en 2004 als parttime docent aan de University of Chicago Law School. Afgelopen november was hij terug op de campus voor een live opname van The Axe Files (podcast). Aan het toegelaten worden op een Amerikaanse Law School gaat een heel proces vooraf. In het najaar voorafgaand aan het studiejaar begint het allemaal, je moet een Engels test doen en daarnaast moet je onder andere aanbevelingsbrieven, motivatiebrieven, essays en cijferlijsten aanleveren voor je aanmelding aan de universiteit. Vervolgens is het afwachten en krijg je vaak zo’n drie maanden later pas te horen of je aangenomen wordt. Dit was ontzettend spannend.

Het schijnt ook fors duurder te zijn dan wat wij gewend zijn. Noem eens wat bedragen, en hoe betaalt u dat?
Ja het is onvergelijkbaar met de kosten van een opleiding in Nederland. Het collegegeld voor een jaar aan de University of Chicago Law School bedraagt bijna $65,000 en daarnaast komen er natuurlijk nog kosten bij voor boeken, huur, eten, etc. Kort na het aanmelden aan de universiteiten ben ik begonnen met het aanvragen en solliciteren voor verschillende beurzen en, zodra ik was aangenomen, financiële ondersteuning van de universiteit zelf. Hier gingen veel uren in zitten, het was niet gemakkelijk. Uiteindelijk lukte het beetje bij beetje om het geld bij elkaar te sprokkelen. De Stibbe Buitenlandbeurs was uiteindelijk de doorslaggevende factor waardoor ik deze droom kon waarmaken. Stibbe stelt elk jaar een studiebeurs ter beschikking om een talentvolle student een postdoctorale studie in het buitenland te laten volgen.

Als u het voor het zeggen had dan…
Zouden kansen, zoals een opleiding volgen in het buitenland, voor iedereen toegankelijk zijn.

Wat is het hoogtepunt in uw carrière?
Tot dusver zou ik als hoogtepunten willen noemen: Cum laude afstuderen voor mijn beide masters met een 9 voor mijn scriptie Grensoverschrijdende Omzettingen in de Praktijk, het winnen van de Blenheim Scriptieprijs waarna mijn scriptie in boekvorm werd uitgegeven en het aangenomen worden bij Stibbe met de Stibbe Buitenlandbeurs. Ongelooflijk dat al deze gebeurtenissen zich in het afgelopen jaar hebben afgespeeld.

Wat of wie is voor u een bron van inspiratie?
Mijn broer en zus zijn voor mij een bron van inspiratie. Beiden zijn ontzettend gedisciplineerd en echte doorzetters. Ondanks dat zij compleet andere loopbanen leiden, mijn zus in de zorg en mijn broer als topsporter, motiveert en inspireert dit mij enorm.

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Dat ik toen ik 15 jaar was auditie heb gedaan voor de Nederlandse dansfilm Body Language, uiteindelijk ben ik toch blij dat ik voor een carrière als fiscalist heb gekozen.

Liefhebber van de Chicago blues geworden in het afgelopen jaar?
Jazeker, ik ben heb de jazz- en bluesmuziek hier niet aan me voorbij laten gaan! Een echte aanrader is Kingston Mines, een van de bekendste blues clubs in Chicago.

Welk boek las u het laatst?
Vrijgevochten van Mirjam de Blécourt.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik zou de gevangeniscel graag vermijden, zelfs die met een beroemdheid.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures