Mondkapjes: van ‘dringend advies’ tot plicht

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Sinds vandaag is het verplicht om in de publieke binnenruimtes, zoals winkels, musea, en stations, een mondkapje te dragen. Voorheen was het dragen van een mondkapje slechts een ‘dringend advies’. Hoe zit dit staatsrechtelijk?

Het is evident dat veel van de coronamaatregelen grondrechten beperken. Het kost je weinig fantasie om je voor te stellen wat een beperking van een grondrecht door een coronamaatregel inhoudt. Zo zit een avondje stappen er voorlopig niet in. Dit is een beperking van jouw bewegingsvrijheid (artikel 15 van de Grondwet).

De meeste coronamaatregelen werden vastgesteld bij noodverordening. Noodverordeningen kunnen ‘bij onmiddellijk en dringend gevaar’ sommige grondrechten opzijzetten, maar niet álle. Zo kunnen noodverordeningen wél de vrijheid van godsdienst (artikel 6 van de Grondwet), de vrijheid van meningsuiting (artikel 7 van de Grondwet) of de demonstratievrijheid (artikel 9 van de Grondwet) beperken, maar bijvoorbeeld niét de lichamelijke integriteit (artikel 15 van de Grondwet).

Coronawet

In zekere zin bevond de mondkapjesplicht – een beperking van de lichamelijke integriteit – zich op onbekend terrein. Daarom werd tot nu toe steeds slechts ‘dringend geadviseerd’ een mondkapje te dragen. Maar vanaf nu is het voor het kabinet juridisch mogelijk om het dragen van een mondkapje te verplichten. Vandaag is namelijk de coronawet in werking getreden. Deze wet biedt een wettelijke grondslag voor de beperking van de lichamelijke integriteit, en dus voor het invoeren van een mondkapjesplicht.

Belangrijk is wel, dat dit onverlet laat dat de mondkapjesplicht moet voldoen aan de vereisten van het EHRM. De belangrijkste beperkingsgrond van het EVRM is de proportionaliteitstoets: de mondkapjesplicht mag niet verder gaan dan ‘noodzakelijk in een democratische samenleving’. Het kabinet mag de mondkapjesplicht dus bijvoorbeeld niet nog jaren laten duren, terwijl het virus sterk in kracht afneemt.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top