Mr. van de dinsdag: Dick de Leeuw

Delen:

Dick de LeeuwMr. van de dag is Dick de Leeuw (directeur Juristen bij adviesbureau Leeuwendaal). De Leeuw promoot morgen het werken als overheidsjurist op JurEvent 2008.

Wat is zo bijzonder aan het vak overheidsjurist?

Overheidsjuristen staan met hun werk midden in de samenleving en vaak ook in ‘the spotlight’. De dagelijkse praktijk van de overheid (vooral bij gemeenten) speelt zich bijna altijd af in de openbaarheid. Dat is bijzonder en ook leuk om te doen. Die dimensie maakt het werk overigens ook lastig.

Stroperig en traag, dat is toch nog vaak het beeld van (werken bij) de overheid?

Dat klopt, dat is inderdaad het beeld. En dat is jammer genoeg ook nog te veel het geval. Ik zie echter wel een duidelijke tendens dat die overheid daar vanaf wil en dat lukt ook. Het werken bij de overheid heeft ook zo zijn dynamiek. Het mooiste is eigenlijk als je voor en in opdracht van de overheid werkt. Die combinatie is helemaal TOP! Ik doe het al bijna negen jaar en het is een absolute aanrader!

Wat is het specifieke van een overheidsjurist?

Een overheidsjurist is een goed jurist maar zeker ook een goed adviseur die nieuwsgierig is naar wat de klanten beweegt, en die gevoel heeft voor politiek-bestuurlijke aspecten van het werk.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dat is niet één persoon. Het zijn onze klanten (gemeenten, waterschappen, provincies en ministeries) die ons elke keer met hun vragen en opdrachten stimuleren en inspirereren om met oplossingen te komen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Zijn wetsartikelen mooi te noemen? Ik vind van niet. De uitwerking van wetsartikelen in de praktijk kan wel mooi zijn. Bij het opstellen van wet- en regelgeving zouden we wel kritischer mogen zijn op de begrijpelijkheid van teksten.

Welk wetsartikel het slechtst?

Elk wetsartikel dat een gewone burger drie keer moet lezen om te begrijpen.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Mijn eerste dag bij Leeuwendaal. Op die dag keek ik terug op een mooie, leerzame tijd bij twee – voor mij – goede werkgevers: de gemeenten Delft en Den Haag. Ik kon die dag ook (voor)uitzien naar een periode van afwisseling en dynamiek met daarbij de zekerheid dat ik me met mijn werk kon blijven inzetten voor de juridische kwaliteit van het overheidshandelen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Dat doe ik nauwelijks en dus zeker niet vaak, is dat vreemd? Ik richt en oriënteer mij meer op de actualiteiten bij overheidsinstellingen en doe dat door het raadplegen van overheidssites en door het voeren van gesprekken met overheidsmanagers en andere relevante personen.

Welk boek las u het laatst?

Ik lees veel over mediation. Vooral de inzet van mediationvaardigheden bij de overheid kan positief bijdragen aan het imago van de overheid. Veel bezwaar- en beroepsprocedures zijn geen conflicten maar tijdelijke geschillen over belangen.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik gun niemand de cel.
Als het dan toch moet, dan maar met mijn vrouw en onze twee kinderen.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven