Mr. van de donderdag: Herman Bolhaar

Delen:

Herman Bolhaar

© Peter van der Struijs

Mr. van de dag is Herman Bolhaar. Hij begon deze week als hoofdofficier van justitie in Amsterdam.

Is de ontwikkeling in uw carrière een logische (hoofdofficier-procureur generaal-hoofdofficier)?

Ik werk nu een goede 27 jaar bij het OM, en in die jaren heb ik een hele toer gemaakt. Ik heb op verschillende functies gezeten en ben vanuit operationeel, naar leidinggevend, naar strategisch gegaan, en nu zit ik op het hoogste niveau, bij het meest toonaangevende parket. Dus het is zeker een logische stap.

Wat is voor u de grootste uitdaging in uw nieuwe baan?

Het uitdagende van deze functie is, dat je het hoogste strategische met het hoogste operationele kunt verbinden. Bovendien vind ik het altijd een grote uitdaging om de verbinding te leggen tussen twee samenwerkende onderdelen binnen de organisatie, en tussen de samenwerking  tussen organisatie en omgeving. Zowel interne als externe samenwerking is cruciaal.

Wat zult u nu niet missen in uw vorige baan?

Zoals gezegd, heb ik een hele ontwikkeling doorgemaakt. Alle ervaringen die ik in de andere functies heb opgedaan, kan ik goed gebruiken. Er is voor mij geen sprake van een gemis, maar van win-win.

Wat zult u nu wel missen in uw vorige baan?

Ik heb zeer genoten op het niveau van college. Ik ga met mijn verworvenheden door in Amsterdam.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Twee boeken. Ten eerste eentje met een organisatorische invalshhoek: ‘Images of organisation’ van de heer Morgan. Het boek kenschetst de organisatie aan de hand van metaforen. Zie je de organisatie als een fabriek of als een kennisomgeving. Het tweede boek heeft een vakinhoudelijke invalshoek. Het is geschreven door de heer ‘t Hart: ‘Openbaar ministerie en rechtshandhaving’. Dit boek sla ik nog steeds vaak op als ik wil nadenken over het vak en positionering.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Niet mooi maar wel wezenlijk: art. 1: non-discriminatiebeginsel. Daar kun je heel veel juridische aspecten en uitgangspunten aan ophangen. Buitengewoon essentieel beginsel.

Welk wetsartikel het slechtst?

Ik praat niet in termen van slecht.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Zonder twijfel de stap die ik net gemaakt hebt.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Iedere dag begint met omtranet, ons intranet. En wat een heel mooie ontwikkeling is, is Jks; dat is een onderdeel van ons intranet, en staat voor Juridische Kennissite. Op Jks staan alle wetenswaardigheden, heel toegankelijk en bruikbaar, voor ons vak. Bovendien prachtig vormgegeven.

Welk boek las u het laatst?

Don Dillillo ‘Underworld’. Wat ouder boek dat een heel mooie beschrijving geeft van de verschillende niveaus in de Amerikaanse samenleving tussen 1950 en 1970.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Op voorwaarde dat het een open inrichting is, zou ik wel eens willen doorpraten met Barack Obama en Hillary Clinton. Maar echt onder díe voorwaarde.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven