Mr. van de donderdag: Huib van Olden

Delen:

Huib van OldenMr. van de dag is Huib van Olden (partner bij Holland van Gijzen advocaten en notarissen en gemeenteraadslid CDA in ‘s-Hertogenbosch). Van Olden houdt zich bezig met de problematiek van goedkoper bouwen voor starters en doorstroming op de woningmarkt.

Hoe combineert u uw werk als advocaat met uw werk als gemeenteraadslid?

Door structureel vanuit Utrecht, waar mijn kantoor staat, naar ‘s-Hertogenbosch met de trein te reizen. In de coupé kan ik lezen en raadsvergaderingen voorbereiden. Dat gebeurt overigens ook wel eens staand.

Hoe komt u als partner bij een advocatenkantoor terecht in de politiek?

Van jongs af aan ben ik politiek geïnteresseerd en bestuurlijk actief geweest. Op een gegeven moment ben ik benaderd om raadslid te worden. Een beroep om aldus maatschappelijk actief te zijn.

U richt zich als gemeenteraadslid in ‘s-Hertogenbosch voornamelijk op problemen rondom de woningmarkt voor starters. Waarom juist daarop?

Starters moeten gemiddeld drie à vier jaar wachten voordat ze een woning kunnen huren. Dat is veel te lang. Het probleem zit hem in het gebrek aan doorstroming. Als een gezin met kinderen sneller van een appartement naar een huis met tuin kan verhuizen, komt het appartement vrij voor een starter. Het verbeteren van de doorstroming helpt een heleboel mensen. Daar zit voor mij de uitdaging.

Hoe komt het dat er weinig betaalbare woningen zijn voor starters?

Ze zijn er wel, maar ze worden ‘bezet’ door bewoners die in feite moeten verhuizen qua gezinssamenstelling naar een grotere woning. Ook als het inkomen sterk toeneemt, zou zo’n gezin naar een duurdere woning moeten verhuizen. Dit mechanisme werkt echter onvoldoende, met als gevolg een tekort aan betaalbare starterswoningen.

Er komen de laatste tijd veel misstanden aan het licht bij woningcorporaties. Hoe kan het dat die problemen zo laat aan het licht komen?

Ook sterk toezicht kan niet altijd voorkomen dat bijvoorbeeld een greep uit de kas wordt gedaan. Een verbeterd inzicht in de bedrijfsvoering en meer ruimte voor zelfstandige informatievergaring kunnen nieuwe misstanden voorkomen en in ieder geval eerder zichtbaar maken. Bijsturing is dan nog mogelijk.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Professor Max Rood. Als advocaat, deken, minister en hoogleraar was hij altijd zeer gedreven en inspirerend.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 3 van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit artikel legt de bevoegdheid bij de gemeente om de regie te voeren op het lastige terrein van de maatschappelijke ondersteuning. Een hele verbetering ten opzichte van de versnippering van vroeger.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 4 van de Wegenwet. Dit artikel regelt de openbaarheid van een weg. Het artikel leidt tot veel discussies en onnodige procedures.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Het winnen van verzoek tot voorlopige voorziening in mijn stagetijd. De bouwvergunning voor een penitentair dagdetentiecentrum werd geschorst voor het pand naast het woonhuis van mijn patroon. Het is er nooit gekomen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Overheid.nl.

Welk boek las u het laatst?

‘De prooi’ van Jeroen Smit (maar wie heeft dit niet gelezen).

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Rijkman Groenink om in het kader van hoor en wederhoor zijn versie op het verhaal van de prooi te horen.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven