Mr. van de donderdag: Lotje van den Puttelaar

Delen:

Mr. van de dag is Lotje van den Puttelaar (advocaat bij Wybenga Wildeboer van den Puttelaar) en lid van de Algemene Raad van de NOvA. Van den Puttelaar hield gisteren een lezing op het Symposium ‘Toekomst Kwaliteitsstelsel Advocatuur’, over de visie van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Wat is de centrale stelling van uw lezing?

Kwaliteit is primair een verantwoordelijkheid van de advocaten zelf; de Orde stimuleert, faciliteert, en controleert het behoud en de ontwikkeling van kwaliteit.

Wat is daarvan de relevantie voor het recht?

De advocaat heeft in een rechtsstaat een poortwachtersfunctie. In veel zaken komt de toegang tot de rechter en het recht tot stand door de advocaat. Rechtsvorming is voor een belangrijk deel afhankelijk van de advocaat. Datzelfde geldt voor het bewaken van die elementen, die een staat tot rechtsstaat maken. Daarom is het van grootste belang dat de advocaat vakbekwaam is, goede kwaliteit levert en het in hem gestelde vertrouwen waarmaakt.

Tot welke aanbevelingen komt u?

Er komt een verordening op de vakbekwaamheid. Deze verordening voorziet in een kwaliteits(bewakings)systeem. Het te hanteren toezichtsysteem is gebaseerd op het high- trustmodel, dat in de praktische uitwerking soepel en niet belastend zal zijn, maar tegelijkertijd streng/effectief zal zijn waar dat aangewezen is.

Is uw lezing te downloaden of te bestellen, en zo ja, waar?

Nee.

Wie is in uw juridisch bestaan een bron van inspiratie?

Dat zijn allereerst mijn grote leermeesters tijdens mijn studie aan de Erasmus Universiteit, de hoogleraren Ter Heide, Hulsman en Hoefnagels, daarna Bart de Smit, hoogleraar Forensische psychiatrie aan de VU en natuurlijk Constantijn Kelk.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Het fair-trialbeginsel zoals verwoord in artikel 6 EVRM. Een levend instrument van en voor de rechtsstaat, nu weer actueel door de bezuinigingen.

Welk wetsartikel het slechtst?

Ik ben onder meer over de Wet Terroristische Misdrijven niet enthousiast.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Laat ik noemen een uitspraak van de rechtbank Rotterdam uit 1981 waarbij criteria werden geformuleerd in een hulp bij een zelfdodingzaak, die later de basis zouden vormen voor de euthanasiediscussie en daarop volgende nieuwe wetgeving.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Ik ben nog steeds geen groot internetter. Dat gebrek wordt door mijn naaste omgeving gelukkig ruimschoots gecompenseerd. In ieder geval beveel ik nu een ieder van harte aan www.redderechtshulp.nl. Petitie al getekend? Nu doen!

Welk boek last u het laatst?

Het pauperparadijs van Suzanna Jansen. Het is een familiegeschiedenis, die ook raakt aan de boeiende geschiedenis van Veenhuizen (strafinrichtingen).

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Dat hangt sterk af van de duur van mijn detentie. Of mag het wisselen? In dat laatste geval is er een lange lijst met kandidaten. Ingeval van een klein vergrijp zou ik in elk geval met alle plezier nog een paar dingen bespreken met onze staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven