Mr. van de dag is Peter Kamminga (onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg). Hij promoveerde gisteren aan de Universiteit van Tilburg op de verbetering van infrastructurele projecten. De titel van zijn proefschrift: ‘Towards effective governance structures for contractual relations: Recommendations from social psychology, economics and law for improving project performance in infrastructure projects’.
Wat is het onderwerp van uw proefschrift?
Het verbeteren van samenwerking tussen opdrachtgevers en aannemers door het bieden van effectieve juridische sturingsmechanismen, met als doel het realiseren van deze projecten binnen budget, de geplande tijd en voor de van tevoren overeengekomen kwaliteit.
Wat is daarvan de relevantie voor het recht?
De huidige aanbestedingsregels en contracten helpen onvoldoende om partijen gedurende een complex project op successvolle manier te laten samenwerken. Er is behoefte aan een nieuwe generatie aanbestedingsselectiecriteria en -contracten waar de samenwerkingscomponent beter in is ingebakken.
Tot welke aanbevelingen komt u?
-
Maak gedurende de selectiefase in de aanbesteding de neiging tot en skills voor samenwerken keyselectiecriteria voor complexe bouwprojecten (bijvoorbeeld via assessments).
-
Zorg voor contracten die meer als een handleiding voor samenwerking zijn geformuleerd, en niet alleen als een opsomming van rechten en plichten waar partijen vaak alleen in conflictsituaties naar kijken. Hoe gaat men precies samenwerken? Hoe vaak vindt overleg plaats? Hoe wordt samenwerking geëvalueerd? Regel dat ook.
-
Zorg voor een gedegen conflictmanagementsysteem met meerdere lagen en niet alleen in een clausule die partijen verwijst naar arbitrage. Gefaciliteerde onderhandelingen zijn bijvoorbeeld een goede tussenstap als partijen er in bilaterale onderhandelingen niet uitkomen.
Is het in lijn met/een breuk t.o.v. de bestaande leer/jurisprudentie?
Het is een breuk met de bestaande contracten, er zijn reeds enkele meer relationele contracten op de markt maar mijns inziens zijn daarin nog te weinig inzichten vanuit economie en sociale psychologie over samenwerking verwerkt.
Waarom is uw idee beter?
Een contract als handleiding voor samenwerking, biedt partijen veel meer steun dan contracten die slechts rechten en plichten opsommen.
Wat is de leukste stelling in uw proefschrift?
Een advocaat op infrastructurele projecten is eigenlijk een relatiemanager.
Wie was bij het schrijven van uw proefschrift uw bron van inspiratie?
Vooral Amerikanen ben ik bang, zoals Mitchel Polinsky (professor aan Stanford University) en Lawrence Susskind (professor MIT). Maar vooral mijn verloofde is mijn bron van inspiratie. Zij schreef een proefschrift over internationale franchises. Ze promoveert twee dagen na mij aan de Universiteit van Montpellier. Met zijn tweeën zwoegen op een boek maakt een anders eenzaam schrijfproces een stuk aangenamer, kan ik zeggen.
Welk wetsartikel vindt u het mooist?
6:248 BW. Heerlijk, daar kun je van alles mee. Iets waar je in internationale projecten gegarandeerd gedoe over krijgt als je niet onderling afspreekt wat je er concreet onder verstaat.
Welk wetsartikel het slechtst?
Geen. Zolang ze contractpartijen voldoende brede kaders bieden om zelf afspraken te maken die passen bij hun specifieke situatie, vind ik het prima.
Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?
De permanente verbinding aan Stanford waar ik afgelopen zomer voor werd benaderd. Voor een wetenschapper een mooie opsteker als een top Amerikaanse universiteit geïnteresseerd is. Verder de positieve reacties op mijn proefschrift de afgelopen dagen. Hartverwarmend!
Welke juridische website raadpleegt u vaak?
www.wetten.nl.
Welk boek las u het laatst?
‘Outliers’, het nieuwe boek van Malcolm Gladwell, over factoren die bepalend zijn of iemand succes heeft in het leven of juist niet; het kon me niet volledig overtuigen.
Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Paola, mijn verloofde. Zij onderhandelt ongetwijfeld een uitweg.
Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl