Mr. van de donderdag: prof. dr. Göran Sluiter

Delen:

Göran SluiterMr. van de dag is prof. dr. Göran Sluiter (hoogleraar Internationaal strafrecht, Universiteit van Amsterdam). Hij gaat vandaag tijdens het ‘Internationaal debat in Den Haag: Justice for victims?’ met een aantal andere deskundigen in debat over de rol van slachtoffers in het internationale recht.

Wat zijn eigenlijk de rechten van slachtoffers in het internationale recht?

Dat is moeilijk duidelijk te zeggen, omdat er geen keiharde verdragsverplichtingen zijn. We moeten het dus hebben van aanbevelingen, et cetera, zoals de Van Boven Principles.
Slachtoffers hebben – in het kader van strafzaken – in algemene zin recht op informatie, vervolging van daders en schadevergoeding.

Hoe zou nazorg voor de slachtoffers eruit moeten zien?

Ik denk dat we niet te ambitieus moeten zijn. Ik zou al heel gelukkig zijn als slachtoffers in een strafzaak kunnen getuigen, zonder grote (veiligheids)risico’s te lopen. Dat is al moeilijk genoeg en vergt bij internationale zaken steun van vele landen, die ook af en toe moet bestaan uit het verlenen van asiel aan bedreigde getuigen.

Kunt u een voorbeeld geven van waar het echt fout is gegaan? En waar het goed is gegaan?

Echt fout is het gegaan met een aantal slachtoffers bij het Rwanda Tribunaal die om het leven zijn gebracht of zijn verdwenen vanwege hun getuigenis. Gelukkig weet ik niet wanneer het echt goed is gegaan, want beschermingsmaatregelen voor slachtoffers dienen vertrouwelijk te blijven.
Ik vind het nog te vroeg om te oordelen of de rol van slachtoffers als procesdeelnemer bij het Internationaal Strafhof (ICC) een goede ontwikkeling is. Mijn zorg is dat deze rol te belastend is voor complexe internationale strafzaken in een nog zeer fragiele instelling.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Mijn promotor, Bert Swart en mijn AIO’s, in het bijzonder hun oprechte passie voor het internationale strafrecht.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ik houd het bij een verdrag: artikel 21 lid 3 van het Statuut van het ICC; mensenrechten staan boven de letter van de wet.

Welk wetsartikel het slechtst?

In hetzelfde verdrag: artikel 99 lid 4, dat onderzoek op de plaats van het delict van procesdeelnemers nagenoeg onmogelijk maakt zonder medewerking van de staat in kwestie. Onder andere vanwege dit artikel kan de aanklager van het ICC geen onderzoek doen in Darfur.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Mijn promotie in 2002.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.icc-cpi.int (valt nog wel veel aan te verbeteren).

Welk boek las u het laatst?

Gerard Prunier, The Rwanda Crisis – History of a Genocide.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Niet heel bijzonder: mijn vrouw en kinderen, hoewel ik ze de vrijheidsbeneming uiteraard niet gun. Dat is wel het geval bij lieden die aangeklaagd zijn voor oorlogsmisdrijven en genocide en nog voortvluchtig zijn, maar met hen wil ik weer geen cel delen.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven