Mr. van de donderdag: prof. P.F. van der Heijden

Delen:

prof. P.F. van der HeijdenMr. van de dag is prof. P.F. van der Heijden (rector magnificus en voorzitter College van Bestuur Universiteit Leiden). De heer Van der Heijden neemt vandaag tijdens een symposium het eerste exemplaar van het nieuwe Asserdeel ‘Arbeidsovereenkomst, collectieve arbeidsovereenkomst en ondernemingsrecht’ in ontvangst.

Enig idee waarom juist u dit eerste exemplaar aangeboden krijgt?

Ik krijg dit eerste exemplaar aangeboden omdat ik rector magnificus ben van de Universiteit Leiden, waar de auteur van het boek werkt. Bovendien ben ik ook hoogleraar Internationaal arbeidsrecht, en heb ik een rijk verleden in het arbeidsrecht. Ik ben er trots op dat de zittende Leidse hoogleraar dit nieuwe boek toevoegt aan de prestigieuze Asserserie.

Arbeidsovereenkomst, het klinkt niet echt als een heel sexy onderwerp, of vergissen wij ons?

U vergist u deerlijk. Belangrijk onderwerp van het arbeidsovereenkomstrecht is het ontslagrecht, een onderwerp waar politici niet van slapen, wetenschappers opgewonden over raken en praktijkjuristen goud geld aan verdienen. Me dunkt.

Nachtkastje of bureau?

Op mijn nachtkastje liggen het Hollands Maandblad en de Gids, inspirerende literaire tijdschriften die ik graag lees en raadpleeg.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Mijn bronnen van inspiratie zijn in de eerste plaats professor Max Rood, mijn promotor en leermeester. Hij was advocaat, minister en hoogleraar Arbeidsrecht in Leiden. Ook laat ik mij graag inspireren door professor Toon Peeters, wiens werken zijn samengebracht in een mooie bundel ‘Recht als kritische discussie’ (1993). Met name zijn bijdrage ‘Recht als project’ uit 1979 is nog steeds indrukwekkend inspirerend.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 7:611 BW: werkgever en werknemer zijn verplicht zich als goed werkgever en werknemer te gedragen. Een artikel dat dateert uit 1907 en in 2009 nog niets van zijn kracht en schoonheid heeft verloren, en door een rijke hoeveelheid jurisprudentie is ingevuld.

Welk wetsartikel het slechtst?

Het slechtste wetsartikel is met voorsprong artikel 6 BBA 1945: de bron van alle ellende in het ontslagrecht. Het is totaal losgeraakt van zijn oorspronkelijke bedoeling.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Promoveren (Leiden, 1984) en oreren als nieuw benoemde hoogleraar (Groningen, 1988 over grondrechten in de onderneming en Amsterdam, 1990 over rechtsvorming in het arbeidsrecht).

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?

Karel van het Reve: ‘De ondergang van het morgenland’ (1990). Een actueel citaat daaruit: “Ik geloof niet dat je meningen effectief kunt bestrijden door de uiting ervan te verbieden.”

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met helemaal niemand (behalve mijn geliefde, maar dat zal wel niet mogen).

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven