Mr. van de maandag: A.J.M. Nuytinck

Delen:

prof. A.J.M. NuytinckMr. van de dag is prof. A.J.M. Nuytinck (hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder personen-, familie- en erfrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, en hoogleraar Burgerlijk recht, in het bijzonder personen- en familierecht, Radboud Universiteit Nijmegen). Nuytinck is vandaag spreker tijdens de cursus ‘Scheiden anno 2009′.

Geldt ondanks het nieuwe scheidingsrecht ook in 2009 het adagium ‘scheiden doet lijden’?

Het is zeker lijden voor alle betrokkenen, maar in het bijzonder voor minderjarige kinderen die bij een scheiding zijn betrokken.

Wat is de grote winst van het ouderschapsplan?

Dat ouders bewust worden gemaakt van het feit dat zij in geval van scheiding goed moeten nadenken over de gevolgen van hun scheiding voor hun minderjarige kinderen. Te vaak denken ouders in geval van scheiding alleen aan zichzelf en veronachtzamen zij de grondwet van het personen- en familierecht, te weten het belang van het kind.

Wat gaat er in de praktijk verder veranderen?

De flitsscheiding wordt afgeschaft (de omzetting van een huwelijk in een geregistreerd partnerschap, dat men vervolgens met wederzijds goedvinden – dus zonder de rechter – beëindigt). Ook het gezagsrecht en het omgangsrecht worden ingrijpend gewijzigd.

Is de tekst van uw inleiding te downloaden of te bestellen, en zo ja, waar?

Wat ik vandaag ga vertellen tijdens de cursus, is vorig jaar en dit jaar gepubliceerd in het notariële vakblad van de KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie): WPNR 2007-6722, p. 739-745, WPNR 2008-6751, p. 306-312, WPNR 2008-6756, p. 397-398, WPNR 2008-6773, p. 813-819, WPNR 2008-6775, p. 863-865 (alle uitgegeven door Sdu Uitgevers te Den Haag), en in AA 2008, p. 861-875 (archiefcode AA20080861, uitgegeven door Stichting Ars Aequi te Nijmegen).

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

De contacten met jonge rechtenstudenten in het reguliere universitair onderwijs en die met praktijkjuristen in het postacademisch onderwijs. Onderwijs geven is mijn lust en mijn leven. Als men mij dit afneemt, ga ik dood.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Art. 1:81 BW. "Echtgenoten zijn elkander getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd. Zij zijn verplicht elkander het nodige te verschaffen." Dat is toch prachtig, zo’n grondwet voor het huwelijk?

Welk wetsartikel het slechtst?

Art. 1:2 BW, omdat daarin zo’n storende taalfout voorkomt. Wie anders dan de wetgever durft immers de volgende woorden in de mond te nemen: "Het kind waarvan een vrouw zwanger is (…)"? Alsof een kind een zaak is in de zin van art. 3:2 BW! We hebben het hier wél over een persoon, een mens van vlees en bloed! Iedere middelbare scholier weet al dat dit uiteraard moet zijn: "Het kind van wie een vrouw zwanger is (…)".

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Na enig nadenken toch wel mijn promotie te Nijmegen op 12 maart 1987 op een huwelijksvermogensrechtelijk onderwerp.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Eigenlijk zijn er twee websites die ik praktisch elke dag en even vaak raadpleeg, te weten www.overheid.nl en www.rechtspraak.nl.

Welk boek las u het laatst?

De biografie ‘Tour de force’ van Dries van Agt. Heel leuk om te lezen, vooral hoe hij telkens Joop den Uyl in de jaren zeventig van de vorige eeuw te slim af was. Niemand kon en kan tegen de eruditie en de eloquentie van Van Agt op. Dat hebben in het bijzonder de socialisten van de PvdA nooit kunnen uitstaan.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met prinses Máxima, een lieve, knappe, slimme en maatschappelijk zeer betrokken vrouw. Zou zij de financiële crisis niet kunnen oplossen?

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven