Mr. van de maandag: B. van der Aa

Delen:

Mr. van de dag is B. van der Aa (rechter bij de Rechtbank Maastricht). Afgelopen week hebben Van der Aa en twee officieren van justitie met een band met bijbehorende gps-set om hun enkel gelopen, en stonden daarmee een week lang onder toezicht van Reclassering Nederland. Deze actie was het officiële startsein voor Reclassering Nederland, afdeling Limburg, om veroordeelden te controleren met gps.

En, wat is de allesoverheersende emotie na dit experiment?

Het gevoel dat ik continu door de Reclassering werd ‘gevolgd’. De reclassering wist immers 24 uur per dag waar ik was. Daarvan werd ik me zeer bewust gedurende de afgelopen week, ik kreeg telkens waarschuwingen en aanwijzingen op een display van de GPS-unit. De enkelband registreert permanent of ik die GPS-unit wel meeneem.
De GPS-unit registreert tot op vijf meter nauwkeurig mijn verplaatsingen.

Maar wat was eigenlijk het doel ervan?

Het doel was collega’s en anderen bewust te maken van de mogelijkheid om met behulp van deze nieuwe controlemiddelen intensiever toezicht uit te oefenen op bijzondere voorwaarden. Die voorwaarden kunnen door een rechter worden opgelegd bij schorsing van de voorlopige hechtenis of bij vonnis. Bij een bijzondere voorwaarde gaat het in dit geval dan vaak om een gebiedsverbod of gebiedsgebod. De rechter zal telkens een afweging moeten maken of dit nieuwe middel kan worden toegepast. Het biedt wel meer ruimte voor maatwerk. De rechter kan specifieke voorwaarden formuleren en voorzien van effectief toezicht. Als derde regio in het land kan de rechtbank Maastricht daarmee aan de slag.

Moest de gps-band ‘s nachts ook aanblijven?

Ja. Om de enkel voelt de band aan als een fors polshorloge. Het fysieke ongemak valt mee, je merkt het ’s nachts wel bij het omdraaien in bed. Overigens doorstaat de band met gemak een douche of bad.

In het kader van een beter inleven, de volgende keer een weekje isoleercel uitproberen?

Nee, het was niet de bedoeling om allerlei straffen en maatregelen eens uit te proberen.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Vooral H.U. Jessurun d’Oliveira heeft mij de intrigerende spanning tussen verbeelding en werkelijkheid laten zien, tussen recht en onrecht. Die noodzakelijke relativering is nog steeds actueel. Daarnaast laat d’Oliveira als geen ander zien dat literatuur en politiek ook inspirerend kunnen (en moeten) zijn voor ‘het juridisch bestaan’.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ik heb eigenlijk nog nooit iets moois gezien aan een wetsartikel.

Welk wetsartikel het slechtst?

Te veel om hier te vermelden.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Ik vond de benoeming tot rechter al prachtig. Later kwam daar een aanstelling tot sectorvoorzitter bij waardoor ik andere vaardigheden kon ontwikkelen. De combinatie van rechter en bestuurder vind ik boeiend.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Porta Iuris en rechtspraak.nl.

Welk boek las u het laatst?

Ik lees op dit moment nog ‘De slapende rechter’ van Wagenaar e.a. en een boek getiteld ‘Dat is Chinees voor mij’ van Peter Ho. In dat laatste boek worden de Chineese gewoonten en gebruiken beschreven maar ook de geschiedenis, filosofie en recente ontwikkelingen.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik zou die cel niet willen delen.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven