Mr. van de dag is Mariska Pekkeriet (advocaat bij Dommerholt Advocaten N.V.). Zij werd onlangs benoemd tot voorzitter van de Stichting Jonge Balie Nederland.
Over welke bijzondere eigenschappen moet iemand beschikken als SJBN-voorzitter?
Over de bijzondere eigenschappen: vrouw, blond en blauwe ogen . Daarnaast een gezond verstand, humor en de ‘drive’ om de kar van de SJBN te trekken. Een uitdaging, en laat ik daar nu net van houden!
Welke procedure is er eigenlijk gevolgd bij uw benoeming?
De stichting heeft een dagelijks bestuur. Het bestuur bestaat momenteel uit zes personen. Elke jonge balie heeft een afgevaardigde die deelneemt aan vergaderingen met het dagelijks bestuur van de stichting. Deze gezamenlijke vergaderingen vinden vier keer per jaar plaats, tenzij er bijzonderheden zijn.
Vóór de vergadering van het dagelijks bestuur van de stichting met de afgevaardigden in augustus 2008 ben ik door het dagelijks bestuur voorgedragen als opvolgster van Mieke Kemmers. De afgevaardigden hebben mij tijdens de vergadering ingestemd als voorzitter van de SJBN.
Overigens maak ik sinds 2005 al deel uit van het dagelijks bestuur. Van augustus 2005 tot november 2007 als bestuurslid met portefeuille PR & Communicatie en vanaf november 2007 tot augustus 2008 als vice-voorzitter. Dus helemaal onverwachts kwam de voordracht denk ik niet.
Wat gaat u anders of beter doen dan uw voorgangster Mieke Kemmers?
Het Dagelijks Bestuur wil de SJBN meer ‘zichtbaar’ maken voor de advocaatstagiaires en de jonge advocaten. We zijn daarom druk doende met het vernieuwen van de website www.sjbn.nl en er komt een periodieke nieuwsbrief. Uiteraard blijven we actief in gesprek met de NOVA over de opleiding en we willen proberen om (nog) meer landelijke activiteiten te stimuleren en wellicht te organiseren. Tot slot hopen we een onderzoek als bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaardenmonitor van 2005 op te kunnen starten.
Wat is uw grootste ambitie als SJBN-voorzitter?
Mijn grootste ambitie is ervoor te kunnen zorgen dat alle advocaatstagiaires en jonge advocaten weten wie SJBN is en wat wij (kunnen) doen.
Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Artikel 359 Sv is een mooi, maar vooral goed artikel. Beslissingen genomen in een vonnis moeten worden gemotiveerd. Nalaten van de voorgeschreven motivering maakt het vonnis nietig. Met dit artikel wordt de zichtbaarheid van het recht gewaarborgd.
Welk wetsartikel het slechtst?
Over deze vraag heb ik even moeten nadenken, maar ik vind de mogelijkheid tot het voorlezen van een slachtofferverklaring op zitting weinig toevoegen aan de strafrechtelijke procedure. Hoewel ik de belangen van het slachtoffer om een verdachte te confronteren met de gevolgen van zijn of haar daden wel zie, merk ik vaak dat door die slachtofferverklaring de sfeer op een zitting sterk bepaald wordt. Ik zou er de voorkeur aan geven om de mogelijkheden voor een slachtoffer om in contact te treden met een verdachte c.q. veroordeelde te verruimen maar dan buiten de zitting om.
Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?
Om van een echt hoogtepunt te kunnen spreken na zes en half jaar advcocatuur vind ik wat overdreven. Maar wat ik zeker heb onthouden is het moment waarop een politierechter tijdens een zitting tegen mij zei dat het punt dat ik had gemaakt, hem zeer aansprak en dat hij er van baalde dat hij daar niet zelf op was gekomen. De cliënt begreep er weinig van, maar de woorden: "Ik spreek u vrij" zijn hem vast wel bijgebleven!
Welke juridische website raadpleegt u vaak?
www.overheid.nl; www.om.nl; www.rechtspraak.nl
Welk boek las u het laatst?
Ik hou van thrillers. Tijdens de vakantie heb ik het boek ‘Steenhouwer’ van Camilla Läckberg gelezen.
Als je van thrillers houdt, zeker een aanrader.
Ik ben nu bezig in een boek(je) genaamd: ‘Zadelpijn en ander damesleed’. Een heerlijk komisch boek voor het slapen gaan.
Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met Paul de Leeuw in een cel weet ik zeker dat ik de tijd wel (lachend) zal doorkomen. Die man is immers prettig gestoord.
Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl