Mr. van de vrijdag: Jan van Heijningen

Delen:

Jan van Heijningen - Holla Poelman van LeeuwenMr. van de dag is Jan van Heijningen (advocaat Holla Poelman Van Leeuwen Advocaten NV). Van Heijningen is deze maand 25 jaar advocaat en 25 jaar werkzaam bij hetzelfde advocatenkantoor.

U bent 25 jaar advocaat en 25 jaar werkzaam bij hetzelfde advocatenkantoor. Wat ziet u als een uitdaging voor de toekomst?

Zoals ook nu het geval is, de advocatuur op hoog niveau blijven beoefenen in een creatieve omgeving bij Holla Poelman Van leeuwen Advocaten. De concrete uitdaging voor de toekomst is het verder specialiseren in het aanbestedingsrecht en publiek private samenwerking, met als doel mijn cliënten nog beter van dienst te kunnen zijn en het cliëntenbestand verder uit te breiden.

U heeft een bijzondere nevenfunctie als advocaat. U bent voorzitter van het presidium en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad ’s-Hertogenbosch. Wat vindt u aantrekkelijk aan de politiek?

Het aantrekkelijke van de politiek is het besturen: denken in verhoudingen, oplossingen en compromissen. In de advocatuur wordt nog te vaak uitsluitend gekeken naar wat rechtens is. Er wordt geprocedeerd terwijl ‘aan de voorkant’ nog te weinig gestreefd wordt naar creatieve en innovatieve oplossingen.

Wat is uw taak als voorzitter van het presidium en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad ’s-Hertogenbosch?

Vaststelling van de maandelijkse raadsagenda is de belangrijkste taak voor het Presidium, het bestuur van de gemeenteraad. Daarnaast draagt het Presidium er zorg voor dat de gemeenteraad als organisatie goed functioneert en dat er voldoende ondersteuning is voor de raadsleden op het terrein van cursussen, communicatie en bij vergaderingen. Het doel is het nemen van goede, herkenbare en transparante besluiten. De plaatsvervangend voorzitter zit bij afwezigheid van de raadsvoorzitter (burgemeester) de raad voor. Wanneer de raadsvoorzitter aanwezig is, zit de plaatsvervangend voorzitter eveneens voor in geval van onderwerpen die de portefeuille van de burgemeester aangaan, zodat hij zijn voorstellen niet gehinderd door de voorzittersrol als een goede en spitsvondige ‘advocaat’ kan verdedigen.

Gaat zo’n politieke taak wel samen met uw advocatenfunctie?

Ja. De politiek, het besturen, inspireert mij als advocaat. Het advocaat zijn betekent een meerwaarde voor de politieke taak en dwingt tot een objectieve analyse van de bestuurlijke aspecten die daarmede samenhangen. Kortom een uitdagende balans.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Prof. mr. J.H.M. van Erp, hoogleraar Vermogensrecht en Europees privaatrecht verbonden aan de Universiteit te Maastricht. Hij is een creatief denker, een echte voorloper, wetenschapper pur sang en met een uitstekend gevoel voor de praktijk.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 6:162 BW (Onrechtmatige daad).

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 1:3 Awb (het besluitbegrip).

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Het bereiken van een minnelijke regeling over Fort Hedikhuizen. Domeinen wilde het Fort aan de gemeente verkopen en zeer ten onrechte niet aan de toenmalige beheerders van het Fort, een tweetal ondernemende dames die hun hele ziel en zaligheid aan het Fort hadden gegeven, dit als hun levenswerk hadden gerestaureerd en waaraan zij bovendien een passende functie hadden gegeven. Het is gelukt Domeinen via de rechter, maar zonder dat het uiteindelijk tot een vonnis hoefde te komen, te bewegen het Fort eerst aan de dames te koop aan te bieden. Zij werden de trotse eigenaren van dit letterlijk en figuurlijk fraaie ‘verdedigingswerk’.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?

De Prooi, door Jeroen Smit ‘Blinde trots breekt ABN AMRO’.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met Neelie Smit-Kroes, de Eurocommissaris. Zij heeft veel te vertellen over staatssteun, omvallende en wankelende banken, alsook het politieke mijnenveld tussen de Europese Commissie en de lidstaten. Daarnaast is mevrouw Kroes een humoristische en doortastende vrouw met wie het goed toeven lijkt.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven