Mr. van de vrijdag: Maartje de Visser

Delen:

Maartje de VisserMr. van de dag is Maartje de Visser (Universiteit van Tilburg). Zij promoveert vandaag aan de Universiteit van Tilburg op het onderwerp: betere toepassing van Europees recht. De titel van haar proefschrift luidt: Network-based Governance in EC Law – The example of EC competition and EC communications law.

Kunt u wat meer vertellen over het onderwerp van uw proefschrift en wat is de relevantie daarvan voor het recht?

De Europese Unie benadrukt steeds vaker en steeds duidelijker het belang van een effectieve toepassing van zijn regels, dit om ervoor te zorgen dat Europese beleidsdoelstellingen worden gerealiseerd en de geloofwaardigheid van de EU in de ogen van burgers en bedrijven versterkt wordt. Mijn proefschrift draagt bij aan dit debat over betere toepassing door een nieuw institutioneel regime, dat gebaseerd is op netwerken bestaande uit de Europese Commissie en nationale autoriteiten en een complex web van wederkerige rechten en plichten, grondig te analyseren. Ik heb onderzocht of dit nieuwe regime ervoor kan zorgen dat Europese regels beter worden toegepast en gehandhaafd dan op dit moment mogelijk is onder de huidige aanpak. Hierbij heb ik het Europese mededingingsrecht en het elektronisch communicatierecht als casestudies gebruikt. Daarnaast heb ik gekeken hoe vier lidstaten (Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) effect hebben gegeven aan deze Europese regels.

Tot welke aanbevelingen komt u?

Mijn voornaamste conclusie is dat dit nieuwe netwerkmodel een mooie balans weet te vinden tussen de strijdige belangen van coherentie voor het realiseren van een Interne Markt in Europa, en het belang van diversiteit en respect voor nationale autonomie. Dit maakt het netwerkmodel aantrekkelijker dan de bestaande modellen voor de toepassing van Europees recht. Uitbreiding naar andere rechtsgebieden moet naar mijn mening dan ook serieus overwogen worden.

Is het in lijn met/een breuk t.o.v. de bestaande leer/jurisprudentie?

Dit is de eerste keer dat dit nieuwe institutionele model aan een systematische analyse wordt onderworpen.

Wat is de leukste stelling in uw proefschrift?

Ik heb geen stellingen toegevoegd.

Wie was bij het schrijven van uw proefschrift uw bron van inspiratie?

Advocaat-Generaal Francis Jacobs. Hij schrijft prachtige en overtuigende Opinions, en heeft een geweldige bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Europese recht.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Art 234 EG. Veel van de mooiste en meest revolutionaire uitspraken van het Hof van Justitie vloeien voort uit de prejudiciële procedure.

Welk wetsartikel het slechtst?

Het maakt op dit moment gelukkig nog geen deel uit van de Europese rechtsorde, maar als het voorstel van de Europese Commissie een agentschap voor telecom op te richten wordt aangenomen door de Raad en het Europees Parlement, dan zou ik dat nomineren als slechtste wetsartikelen. Die introduceren veel onnodige centralisatie.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Mijn promotie vandaag!

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

http://europa.eu/index_en.htm en http://curia.europa.eu/ zijn toch wel favoriet.

Welk boek las u het laatst?

‘The Road Home’ door Rose Tremain. Aangrijpend verhaal over een immigrant uit Oost-Europa die naar het Verenigd Koninkrijk komt, op zoek naar een beter leven. Echte aanrader.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Michael Scofield, hoofdpersoon in Prisonbreak. Met een beetje geluk ben ik dan hopelijk snel weer thuis!

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven