Mr. van de vrijdag: prof. dr. Daan Doorenbos

Delen:

Daan DoorenbosMr. van de dag is prof. dr. Daan Doorenbos (advocaat bij Stibbe en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen). Doorenbos is uitgeroepen tot Gouden Peer Economisch strafrecht 2008. Een uitgebreid interview met Gouden Peer Doorenbos is te lezen in Mr. magazine, dat vandaag is verschenen.

Was u verrast door uw uitverkiezing?

Ik was aangenaam verrast.

Verwacht u nu een plotselinge loopbaanverandering?

In het geheel niet. Ik zie het meer als een aansporing om vooral door te gaan met waar ik mee bezig ben.

Bij uw oratie, twee jaar geleden, sprak u harde woorden over ‘naming and  shaming’. Gaat het al wat beter?

Helaas niet: steeds meer overheidsorganen ontdekken dit ‘nieuwe’ sanctie-instrument en passen het ook toe, of daar nu een wettelijke grondslag voor bestaat of niet.

Is de kredietcrisis wel of niet gunstig voor uw praktijk?

Dat is lastig te voorspellen, maar vooralsnog merk ik er niet veel van. Ik denk niet dat een crisis ertoe leidt dat er minder economische delicten worden gepleegd, integendeel. En zolang de crisis niet leidt tot bezuinigingen op toezicht en rechtshandhaving, zal het werkaanbod niet snel verminderen.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

In een aantal opzichten is dat mijn promotor, thans president van de Hoge Raad, mr. G.J.M. Corstens.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Dat zijn er eigenlijk te veel om op te noemen, zeker op het terrein van de bijzondere wetgeving. Mooi is in elk geval artikel 69 lid 3 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen, de zogenoemde inkeerbepaling. De spijtoptant die zijn fiscale delict opbiecht, gaat in beginsel strafrechtelijk vrijuit. Een dergelijke bepaling wordt node gemist in andere wetten, wanneer het gaat om overtreding van meldingsverplichtingen die men eigenlijk zou willen herstellen, maar die men laat voortduren uit angst voor straf of boete bij bekentenis van het verzuim.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 5:58 lid 1 van de Wet op het financieel toezicht, het verbod op marktmanipulatie. Overtreding daarvan levert per definitie een economisch misdrijf op, zonder dat opzet of schuld bewezen hoeft te worden. Tegelijkertijd is het een oeverloos vaag wetsartikel waar een handhaver in kan lezen wat hem goeddunkt. Ongekend gevaarlijk.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Daarover laat ik mij uit in het heden verschenen Mr. Magazine. Meer recente hoogtepunten waren de vrijspraak vorige week van een voormalig directeur van Koop Tjuchem BV (tegen wil en dank bekend uit de zogenoemde bouwfraude) en de niet-ontvankelijkverklaring van het openbaar ministerie deze week in de stokoude zaak betreffende beleggerssociëteit D’n Anwas. Zeer terechte uitspraken die mij dan ook zeer goed doen. Voor beide cliënten is er nu licht aan het einde van een zeer lange tunnel procesleed.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Niet verrassend: www.rechtspraak.nl.

Welk boek las u het laatst?

Het meesterwerk ‘The Gruffalo’ (1999), geschreven door J. Donaldson en geïllustreerd door A. Scheffler.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met mijn echtgenote, komen we ook eens tot rust.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven