Mr. van de vrijdag: Roy Kenkel

Delen:

Roy KenkelMr. van de dag is Roy Kenkel. Hij vertrekt begin volgende week naar Marokko en Algerije met minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. Deze neemt enkele Nederlandse young professionals mee op zijn reis, waaronder Kenkel, advocaat bij internationaal advocatenkantoor Clifford Chance in Amsterdam.

Het thema van de reis is Oude Banden Nieuw Elan, dat lijkt wel toepasselijk voor iemand die binnen twee jaar vertrekt (naar Greenberg Traurig) en weer terugkeert bij CC. Hoe zit dat?

Heel simpel. Met een aantal van mijn nu ex-collega’s heb ik toendertijd de overstap gemaakt naar GT. In de overwegingen die leidden tot dit besluit speelde voornamelijk de persoonlijke goede band met de andere overstappers een rol. Ondanks deze band was het mij vrij snel duidelijk dat dit alleen niet voldoende was. Ik miste het karakter, de dynamiek en de sfeer van het werk bij Clifford Chance en had gewoonweg niet de juiste klik met de organisatie bij GT. Eenmaal doordrongen van dit besef besloot ik dat het inderdaad het meest verstandig was om de ‘oude banden’ weer aan te halen. Nu bijna een jaar later heb ik geen moment spijt gehad van deze beslissing.

Mooi! Hoe gaat u inhoud geven aan het thema?

Oude banden aanhalen in een tijd waarbij er in onze samenleving zoveel beroering is over de rol van Marokko is op zijn minst uitdagend. Vragen stellen over de rol van Marokko met betrekking tot de Nederlandse samenleving verdient daarin zeker een rol. Van even groot belang is echter ook om oog te hebben voor de zich moderniserende Marokkaanse (en in mindere mate de Algerijnse) samenleving. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor het intensiveren en opwaarderen van de bestaande band. In mijn ogen moeten we in Nederland deze modernisering aanmoedigen. Alleen zo creëren we volgens mij een vruchtbare bodem voor naast oude ook nieuwe banden. Een verhouding waarin we de ogen voor bestaande misstanden niet sluiten maar wel voortbouwen op wederzijds begrip. Met deze insteek wil ik dan ook de discussie aangaan met de mensen die ik daar ontmoet. Veel vragen, luisteren, uitleggen en discussieren dus.

Welke specifieke thema’s gaat u bij uw soortgenoten aan de orde stellen?

Als advocaat opgeleid in het internationaal publiekrecht ben ik erg geïnteresseerd in de mensenrechten situatie ter plaatse. Afgezien van onderwerpen die sowieso ter sprake zullen komen, zoals rechten van de vrouw en de vrijheid van meningsuiting, zal ik specifiek aansturen op de vrijheid die advocaten genieten om hun beroep uit te oefenen. Op dit moment is de vrije toegang tot clienten of dossiers of überhaupt toegang tot de rechter nog steeds geen vanzelfsprekendheid in deze landen. Daarnaast, wetende dat ik me hiermee daar op glad ijs begeef, denk ik toch dat ik het niet zal kunnen nalaten om ook de situatie in de westelijke Sahara te bespreken. Men zou toch aannemen dat uiteindelijke praktische argumenten zoals het verkrijgen van exploitatierechten over de vermoedde energiebronnen in de EEZ van de Westelijke Sahare, partijen dwingen tot een praktische oplossing. Daarmee raak ik aan een onderwerp dat ik als advocaat binnen de energie en projects praktijk van Clifford Chance zal bespreken: de ontwikkeling van de energiebronnen in de Maghreb en belang hiervan voor het vraagstuk van de energievoorzieningszekerheid in Nederland en Europa.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Pff… Op dit moment leer ik iedere dag van mijn omgeving, collega’s en cliënten. Dat verveelt niet snel.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 2 van het EG-Verdrag. Het staat aan de basis van een project dat in mijn ogen ongekende welvaart en stabiliteit heeft gebracht in Europa. Iedere dag plukken we daar opnieuw de vruchten van.

Welk wetsartikel het slechtst?

Er zijn veel artikelen waarvan het lijkt dat er nauwelijks over de praktische gevolgen is nagedacht. Uit mijn praktijk denk ik dan vooral aan de Splitsingswet. Ik erken dat het nieuwe wetgeving is, maar deze wet lijkt wat te vaak ingegeven door het principe van ‘trial and error’ en de politieke waan van de dag.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Mijn juridische loopbaan is nog niet zo heel lang. Om nu al over hoogtepunten te spreken is wellicht niet geheel gepast. Hopelijk komen er nog een boel.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Een groot aantal. Ik ben volgens mij van de generatie advocaat die het internet steeds meer gebruikt als eerste bron: rechtspraak.nl en tweedekamer.nl maken hier zeker onderdeel vanuit.

Welk boek las u het laatst?

Proust: ‘Swann’s way/Within a Budding grove’. Toch maar in het Engels. Veel besproken maar het bleek inderdaad een geweldig boek!

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Vladimir Poetin. De man fascineert en verbaast me tegelijkertijd, zijn persoonlijkheidscultus, onverstoorbaarheid en schijnbaar letterlijk grenzeloze ambitie om Rusland weer als wereldmacht terug te laten keren.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven