Mr. van de vrijdag: Wanda van Kerkvoorden

Delen:

Wanda van KerkvoordenMr. van de dag Wanda van Kerkvoorden (advocaat bij SOLV advocaten, tevens winnares Sonja Boekmanprijs 2007). Van Kerkvoorden presenteert vandaag tijdens het diversiteitscongres ‘Op naar de Top’ een onderzoek naar de concrete acties op het gebied van diversiteit van de kantoren die vorig jaar de diversiteitsverklaring van de Nederlandse Orde van Advocaten hebben ondertekend.

Wat is de centrale vraag in het onderzoek?

In het onderzoek is gekeken welke initiatieven de 26 kantoren hebben ondernomen die in april 2007 de Diversiteitsverklaring van de Nederlandse Orde van Advocaten hebben ondertekend.

Wat is daarvan de relevantie?

Het is interessant om te zien of dit soort verklaringen ook daadwerkelijk tot actie leiden en verder waren de onderzoekers ook nieuwsgierig in hoeverre de kantoren inzicht hebben in het effect van hun initiatieven.

Welke belangrijkste conclusies blijken uit het onderzoek?

Er zijn tal van initiatieven ondernomen, maar tot resultaat – een betere man-vrouwverhouding in de maatschap – heeft dit (nog) niet geleid. Saillant detail is dat de advocaat-medewerkers die aan het onderzoek hebben meegedaan, een stuk kritischer waren over het diversiteitsbeleid van hun kantoor dan de ondervraagde bestuurders.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Van mijn moeder heb ik mijn sterke gevoel voor rechtvaardigheid meegekregen en hoewel zij al weer bijna twee jaar geleden is overleden, is zij wat dat betreft nog steeds mijn bron van inspiratie. In mijn juridisch bestaan haal ik mijn inspiratie uit mijn directe omgeving, de SOLV-ers, en als ik daaruit zou moeten kiezen dan is Christiaan Alberdingk Thijm niet alleen de allerbeste IE-advocaat, maar ook veruit de meest vernieuwende.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

De artikelen 1 en 10 van de Grondwet vormen de basis van ons recht, dus de waarde ervan is mooi, maar of dat ook geldt van de tekst op zich?

Welk wetsartikel het slechtst?

De artikelen 45j e.v. Auteurswet zijn zeer gekunsteld, omdat deze wet (uit 1912) uiteraard in aanleg niet bedoeld was voor de bescherming van computerprogramma’s. Door computerprogramma’s toch onder de Auteurswet te schuiven, is er een nodeloos ingewikkeld stuk wetgeving ontstaan.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Het absolute hoogtepunt – iedere dag – is eenvoudigweg het bestaan van SOLV. Ik had – nu alweer acht jaar geleden – nooit kunnen vermoeden dat onze dromen zo snel en zo mooi uit zouden komen. En op persoonlijk vlak ben ik uiteraard heel erg blij met de Sonja Boekman prijs!

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Boek9, Rechtspraak.nl en natuurlijk onze eigen weblog op Solv.nl en de recent gelanceerde diversiteitswebsite voor de advocatuur: up-or-out.nl!

Welk boek las u het laatst?

Ik ben een van die mensen die verschillende boeken door elkaar heen lezen. Net uit heb ik Het Recht op Terugkeer van Léon de Winter, ik ben bezig in Honderd Jaar Eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez (ik heb het boek al drie keer gelezen en ik blijf het prachtig vinden) en een boekje over Mindmapping. Aan het voorlezen ben ik uit Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt en Wat doet Nijntje Vandaag van Dick Bruna.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Tja, dan kan je allerlei spannende en inspirerende beroemde mensen bedenken, maar uiteindelijk toch gewoon het liefste met mijn echtgenoot.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven