Mr. van de vrijdag: Zef Even

Delen:

Zef EvenMr. van de dag is Zef Even (advocaat bij Simmons & Simmons, tevens werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam). Zef Even promoveerde gisteren met een dissertatie over grensoverschrijdende cao’s in Europa.

Wat is het onderwerp van uw dissertatie?

Grensoverschrijdende cao’s in Europa. Het betreft een voorstel voor een verordening op het gebied van grensoverschrijdende cao’s in Europa.

Wat is daarvan de relevantie voor het recht?

Er is een (bescheiden) vraag binnen Europa naar grensoverschrijdende cao’s. Dit wordt gestimuleerd door de Europese Commissie. Goede regelgeving op dit vlak mist echter. In de dissertatie wordt een voorstel gegeven over hoe die regelgeving eruit zou kunnen zien.

Tot welke aanbevelingen komt u?

In de dissertatie worden concrete suggesties gedaan hoe regelgeving op het gebied van grensoverschrijdende cao’s eruit kan zien. Zo worden aanbevelingen gegeven over de eisen die aan de cao-partijen worden gesteld, representativitieit, toepasselijk recht, bindende kracht van de cao, nawerking, nakoming, etc.

Is het in lijn met/een breuk t.o.v. de bestaande leer/jurisprudentie? En zo ja, waarom is uw idee beter?

Er is een ander voorstel voor regulering van grensoverschrijdende cao’s en dat voorstel bouwt voort op de Europese sociale dialoog. Het voorstel in deze dissertatie gaat echter uit van rechtsvergelijking en bouwt daarmee voort op cao-recht in de diverse Europese landen. Het voordeel van dat laatste is dat er een systeem wordt gebouwd dat is gebaseerd op bestaande expertise en tradities.

Wat is de leukste stelling in uw dissertatie?

And although you are never sure, you are sure you could be right.

Wie was bij het schrijven van uw dissertatie uw bron van inspiratie?

Veel mensen waren een bron van inspiratie. De grootste bron was echter Cees Loonstra, mijn promotor.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 7:611 BW: “De werkgever en de werknemer zijn verplicht zich als een goed werkgever en een goed werknemer te gedragen.” Als hieraan op juiste wijze invulling wordt gegeven, zijn veel arbeidsconflicten verleden tijd.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 6 lid 1 BBA: “De werkgever behoeft voor de opzegging van de arbeidsverhouding voorafgaande toestemming van de Centrale organisatie werk en inkomen.” Wat mij betreft kan deze preventieve ontslagtoets worden afgeschaft.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Mijn promotie.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

http://curia.europa.eu.

Welk boek las u het laatst?

Lichamelijke oefening van Middas Dekkers. Een leuk boek over de Homo adidas.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met de promotiecommissie. Wij waren nog lang niet uitgepraat over de grensoverschrijdende cao’s.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven