Mr. van de week: Anne Bekema

Delen:

Anne BekemaMr. van de week is Anne Bekema. Ze is partner van advocatenkantoor LE POOLE BEKEMA in Haarlem. Het kantoor, gespecialiseerd in mediarecht en intellectuele eigendom, privacy en commercial litigation, organiseert het jaarlijkse Mediaseminar, op dinsdag 21 juni in het Teylers Museum in Haarlem.

Een mediaseminar. Dan denken wij aan procedures van bedrijven en burgers die zich gedupeerd voelen door berichtgeving in nieuwsmedia. Wat zijn de trends? Worden burgers en bedrijven assertiever? Of worden media onzorgvuldiger?

Het mediaseminar is inmiddels een traditie waarbij wij onze cliënten uit de mediabranche bijpraten over de actuele juridische aandachtspunten. Onrechtmatige uitingen in de media vormen daar een onderdeel van. Op dat gebied zijn met name het internet en de nieuwe communicatiemiddelen steeds belangrijker. Nieuwsberichten verschijnen niet alleen meer in de krant of op televisie, maar zijn vrijwel allemaal ook en veel sneller online te vinden. Een bericht in de krant of televisie kan worden gerectificeerd en heeft in het algemeen een minder blijvende impact. Dit is anders bij berichtgeving op het internet, waardoor de aandacht steeds meer uitgaat naar verwijdering van berichten uit online archieven, fora en zoekresultaten. Daarnaast zorgen nieuwe communicatiemogelijkheden en social media ervoor dat de grenzen vervagen ten aanzien van wie journalist is.

Waar gaat het seminar nog meer over?

Wij besteden onder meer aan het Europese beleid ten aanzien van de digitale interne markt, waaronder de plannen voor een nieuwe richtlijn audiovisuele mediadiensten, geoblocking en E-Privacy. Maar ook aan collectief rechtenbeheer, bronbescherming en de wet auteurscontactenrecht. Daarnaast zal voormalig staatssecretaris Jack de Vries het een en ander toelichten over public affairs en wat er speelt in de politieke wandelgangen.

Auteursrecht. Is het voor rechthebbenden in het digitale – en internettijdperk nog te doen om hun auteursrechten te beschermen? Moeten ze daarvoor het internet doorzoeken? Zijn daar hulpmiddelen voor?

Er zijn verschillende tools beschikbaar om auteursrechtinbreuken op een doeltreffende manier op te sporen. Omdat de technische mogelijkheden elkaar in een hoog tempo opvolgen, is het een rechtsgebied dat volop in ontwikkeling is en zal blijven. Partijen die auteursrechtinbreuken faciliteren worden steeds groter en professioneler. Daarnaast is het voor het grote publiek vaak moeilijk om legale en illegale content te onderscheiden. Het blijft een uitdaging het publiek goed voor te lichten en als sprake is van inbreuk dit tijdig en bij de bron aan te pakken. Met name ook vanwege de relatieve anonimiteit van het internet.

Wat kan een advocaat op dit gebied voor de rechthebbenden betekenen?

Het begint met een goede advisering over de optimale bescherming van hun werk of businessmodel. Daarnaast kun je als advocaat bijdragen aan de rechtsontwikkeling en duidelijkheid scheppen op bepaalde gebieden door de juiste vragen aan de rechter voor te leggen en vervolgens consequent te handhaven.

Als u het voor het zeggen had dan?

Zou het glas vaker half vol zijn en zou er meer aandacht en urgentie zijn voor langetermijnproblematiek zoals overbevolking, milieu en mensenrechten.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Het starten van een eigen kantoor. We doen qua juridische kwaliteit niet onder voor de grote kantoren, maar zijn in staat veel flexibeler en persoonlijker te werken.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Het inzicht dat als het er echt om gaat, je verdiepen in de beweegredenen van je eigen cliënt en de wederpartij, veel vaker de sleutel tot een succesvolle oplossing is dan de uitvoerige analyse van juridische posities in een eindeloze strijd.

Welk wetsartikel vindt u het mooist? Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 10 EVRM, vrijheid van meningsuiting is een heel groot goed. De artikelen die ik over het algemeen het slechtst vind zijn artikelen die geen enkele aansluiting meer hebben met de hedendaagse realiteit.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

IE-forum.nl

Welk boek las u het laatst?

Nijntje aan zee, gisterenavond samen met mijn dochtertje van bijna 2.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met iemand die me zou kunnen helpen er zo snel mogelijk weer uit te komen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven