Mr. van de week: Annemarie Roukema

Delen:

Annemarie RoukemaMr. van de week is Annemarie Roukema. Sinds het SJBN Jonge Baliecongres in november 2013 is zij voorzitter van de Stichting Jonge Balie Nederland. Roukema is advocaat-stagiaire in de praktijkgroep arbeidsrecht van Boekel De Nerée en wordt in maart medewerker bij dit kantoor.

Wat gaat u anders doen uw voorganger Eline Schiebroek?

Als bestuur gaan wij ons meer richten op professionaliseren en moderniseren van de SJBN. Op die manier willen we de SJBN, nog meer dan nu, laten functioneren als bron van relevante en onafhankelijke informatie specifiek voor jonge advocaten.

Wat is de grootste valkuil voor jonge advocaten?

Teveel hooi op je vork nemen denk ik.

In een eerder gesprek met Mr. zei u dat het aan de jonge garde is om het imago van de advocatuur te verbeteren. Maar hoe dan en waar te beginnen?

Het huidige imago is niet het resultaat van het handelen van de jonge garde. Ik denk dat we veel moeten leren van onze meer ervaren collega’s, hoe het wél moet maar in sommige gevallen ook hoe het niét moet. Verder denk ik dat het imago iets van ons allemaal is en dat wij dit alleen kunnen verbeteren als we met elkaar in gesprek blijven. We moeten elkaar kunnen aanspreken en ook van elkaar blijven leren. Hiervoor is het niet alleen handig maar ook goed dat je elkaar kent, niet alleen je kantoorgenoot, ook de collega’s in andere arrondissementen.

Als u het voor het zeggen had dan…?

Werd de leer van scheiding der machten – meer dan nu het geval lijkt – gerespecteerd. Dan was dus bijvoorbeeld het Wetsvoorstel Toezicht geheel van de baan, of beter: was niemand op dit onzalige plan gekomen.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

De eerste zaak die ik zelfstandig behandelde heb ik met een zeer positief resultaat afgerond. Dat gaf mij een enorme boost.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Mijn patroon, Eugenie Nunes. Zij heeft de mooie combinatie van juridisch inzicht, hart voor de zaak en een goed gevoel voor humor.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

art. 24 Rechtsvordering. De tot op zekere hoogte lijdelijke rechter biedt advocaten bij uitstek mogelijkheid te excelleren in hun vak en passie.

Welk wetsartikel het slechtst?

art. 3:2a BW. Dieren zijn geen zaken (lid 1) maar bepalingen met betrekking tot zaken zijn op dieren van toepassingen (lid 2). Mijns inziens is dit een slecht uitgevoerde en zeer kostbare uiting van een politieke en onmogelijke wens om concessies in een wet te vervatten.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Legal Intelligence.

Welk boek las u het laatst?

Cloud Atlas van David Mitchell.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Dorieke Overduin, dan weet ik zeker dat het een fantastische tijd wordt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven