Mr. van de week: Antoinette Collignon – Smit Sibinga

Delen:

Antoinette CollignonMr. van de week is Antoinette Collignon – Smit Sibinga (43). Ze werkt als advocaat bij Beer Advocaten. Collignon is op 5 juni 2009 jl. gekozen tot nieuwe president van de Pan European Organisation of Personal Injury Lawyers (PEOPIL). Zij volgt daarmee Engelsman John Pickering op. Haar benoeming maakt haar niet alleen de eerste Nederlandse president van PEOPIL, maar ook meteen de eerste vrouwelijke president van deze organisatie.

Wat zijn uw ambities als president van PEOPIL?

De vereniging aantrekkelijker en nog relevanter maken voor leden en voor organisaties die wij adviseren, zoals het Europese Parlement, de Europese commissie en andere belanghebbenden, waaronder overheden en NGO’s.

Wat hebben letselschadeadvocaten aan PEOPIL?

Het is een netwerkorganisatie waar letselschade-advocaten een grote hoeveelheid informatie kunnen vinden en delen op Europees niveau, maar ook kennis op kunnen doen over best practice in grensoverschrijdende zaken

En wat hebben letselschadeslachtoffers eraan?

Het doel van PEOPIL is onder andere zorg te dragen voor toegang tot het recht in de lidstaten en voor een behoorlijke schadevergoeding. Door advocaten te voorzien van zoveel mogelijk informatie en zodoende hun kennis over Europese regelgeving en jurisprudentie te vergroten, kan belangenbehartiging geoptimaliseerd worden.

Heeft u nu nog wel genoeg tijd voor de slachtoffers van de ramp met het Turkish Airlinesvliegtuig (februari dit jaar) die u bijstaat?

Jazeker, daar maak ik tijd voor. Bovendien heeft PEOPIL een CEO, Wolfgang Resch, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken binnen de organisatie.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

John Beer. Hij heeft personenschade in Nederland op de kaart gezet. Hij is ook in mijn rol binnen PEOPIL sparringpartner.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 1 van onze Grondwet. En als dat een te makkelijk antwoord wordt gevonden, artikel 8 van de Universal Declaration of Human Rights en artikel 13 EVRM: het recht op een daadwerkelijk rechtsmiddel.

En welk wetsartikel vindt u het slechtst?

Mag het een deel van een artikel zijn? Artikel 6:106 BW lid 2. Nederland is het enige land in Europa waar het nodig is om uitdrukkelijk aanspraak te maken op een smartengeldvergoeding bij leven. Als iemand bijvoorbeeld direct na een misdrijf of ongeval overlijdt wordt er geen smartengeld uitgekeerd. Dat is niet uit te leggen en ook onbegrijpelijk gezien de wetgeving in de overige landen van Europa en de jurisprudentie van het EHRM. Bovendien vererft vermogensschade wel.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

De overwinning bij de Hoge Raad op 11 juli 2008 in mijn zaak Bakkum/Achmea, waarbij de Hoge Raad de vraag, of abstracte berekening van de schadevergoeding voor de kosten van de opvoeding en verzorging en huishoudelijke hulp voor de kinderen na het overlijden van hun moeder is toegestaan, bevestigend beantwoordde. Uiteraard is een compliment aan Ans Duijvendijk, de cassatie-advocate die de procedure bij de Hoge Raad voerde, op zijn plaats.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Ik raadpleeg meerdere websites, waaronder de website van het EHRM, www.echr.coe.int. Verder kijk ik regelmatig op de website van AAJ (ATLA), de Amerikaanse organisatie voor letselschade-advocaten, www.justice.org. Daar vind ik veel informatie en doe ik nieuwe ideeën op.

Welk boek las u het laatst?

Schaduw van de wind, van Ruiz Safon. Een briljant boek, over een zoektocht naar een boek door Barcelona in de eerste helft van de vorige eeuw toen de stad zuchtte onder het bewind van Franco.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met Stef Collignon, mijn man. Hij is de liefde van mijn leven, iemand met wie ik alles kan delen. We kunnen uren, dagen, weken praten over muziek, literatuur, het leven, mijn vak, zijn vak, onze kinderen. Hij wil wel graag de wijnkaart zien.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven