Mr. van de week: Arie Trouwborst

Delen:

Arie TrouwborstMr. van de week is Arie Trouwborst. Hij is universitair hoofddocent milieurecht bij het Departement Europees en Internationaal Publiekrecht van Tilburg Law School en werkte mee aan een onderzoek naar het effect van Europese grenshekken op de biodiversiteit. Die hekken houden niet alleen mensen tegen, maar ook dieren.

Hoe kwam u op het idee om dit te gaan onderzoeken?

Zoals wel vaker kwam dit door vragen vanuit de praktijk. Biologen die zich zorgen maakten om de gevolgen van deze hekken, wilden meer weten over de juridische aspecten.

In antwoord op de vluchtelingencrisis in Europa wordt de ene na de andere afrastering aangebracht langs grenzen. Vooral grote dieren als beren, wolven, edelherten en lynxen worden getroffen. Wat is het effect op deze dieren?

Toch al kwetsbare, grensoverschrijdende populaties worden door de hekken in nog kleinere stukken gehakt en trekroutes worden geblokkeerd. Dieren die de oversteek toch wagen kunnen verstrikt raken in het prikkeldraad.

De voordehandliggende oplossing (hekken weghalen) is op dit moment politiek niet haalbaar. Is er wel een oplossing?

Behalve de effecten van de grenshekken op wilde dieren worden in ons artikel in PLOS Biology ook verschillende mitigerende maatregelen geïdentificeerd. Een voorbeeld is om hier en daar een opening in het hek te laten waar met videobewaking gewerkt wordt. Verschijnen er mensen op het scherm, dan komt de bewaking in actie, terwijl herten en beren rustig heen en weer kunnen.

U concludeert dat het handhaven van de hekken in strijd is met het internationale en Europese natuurbeschermingsrecht. Valt er juridisch iets te ondernemen tegen die hekken?

Dat kan in beginsel zowel voor de nationale rechter als op Europees niveau. Ter illustratie, dat het plaatsen van hekken door de Sloveense autoriteiten langs de Kroatische grens op gespannen voet staat met de EU-Habitatrichtlijn is inmiddels zowel voor de Sloveense rechter aangevoerd, als in een brief van de Kroatische regering aan de Europese Commissie. Grenshekken kunnen strijdig zijn met meer dan vijftien natuurbeschermingsverdragen.

Als u het voor het zeggen had dan?

Dan worden eindelijk de stappen gezet die nodig zijn om te komen tot een duurzame samenleving – met een toekomst voor de mens èn de duizenden andere levensvormen – stappen die tot op heden steeds zijn uitgesteld of afgezwakt.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Het mooist vind ik werken aan dossiers die rechtswetenschappelijk uitdagend zijn en tegelijkertijd in praktische zin zoden aan de dijk zetten, bijvoorbeeld door bij te dragen aan verbeteringen in (de toepassing van) beleid en/of wetgeving. Als ze ook nog internationaal en multi-disciplinair zijn, des te beter.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Ik ben opgegroeid met de notie dat ‘gerechtigheid’ vooral betekent: omzien naar het zwakke en kwetsbare. Verplichtingen zijn in dit kader geen hinderlijk juk, maar een zegen.

Wat is over u niet bekend wat wel interessant is?

Moeilijk vraagje. Dingen zijn ofwel onbekend omdat ik dat graag zo houd, ofwel ze zijn niet bijster interessant. Een voorbeeld waarvoor zowel het ene als het andere geldt: tot mijn frustratie haal ik nog steeds de alarmroep van de roodborst en de winterkoning door elkaar.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Curia, van het EU-Hof.

Welk boek las u het laatst?

Blood Song’ van Anthony Ryan, een prettig ongecompliceerd fantasy-boek, met huilende wolven en sluipmoordenaars die opduiken waar je ze ook verwacht.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Laat ik niet ‘mijn vrouw en kinderen’ zeggen – die mogen op vrije voeten blijven en af en toe op bezoek komen. Doe maar de apostel Paulus: een klassieker onder de wetsgeleerden, die als geen ander weet hoe je het in de gevangenis uitzingt en bovendien ruime ervaring heeft met wonderbaarlijke ontsnappingen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven