Mr. van de week: Arnold Brakel

Delen:

‘In een gezonde bedrijfscultuur moeten alle vragen gesteld kunnen worden’

Arnold BrakelMr. van de week is Arnold Brakel. Hij is de nieuwe voorzitter van het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB). Brakel is global head Wholesale Banking Legal bij ING. Hij volgt Jean Schreurs op.

Gefeliciteerd! Een hoogtepunt in uw carrière?

Ja zeker! Een prachtige uitdaging en een hele eer.

Uw voorganger Jean Schreurs beschreef in Mr. hoe de bedrijfsjurist zich heeft ontwikkeld. Door de juridisering zijn er meer bedrijfsjuristen gekomen, en er zijn nu ook interim-bedrijfsjuristen. Verder zijn bedrijfsjuristen toegetreden tot Raden van Bestuur. Welke ontwikkelingen komen er nog meer aan?

Jean heeft een heel compleet overzicht gegeven van de ontwikkelingen rond de bedrijfsjurist. Door tal van factoren is het werkterrein van bedrijfsjuristen fors toegenomen. Ik verwacht dat de bedrijfsjurist zich steeds meer zal gaan ontwikkelen tot een all round jurist met een breed takenpakket. Denk daarbij aan risk management & compliance taken. Efficiënte verwerking van juridisch relevante ontwikkelingen zal steeds meer aandacht krijgen.

Wat is het belangrijkste dat u wilt bereiken als voorzitter?

Het ledenbestand van het NGB is de afgelopen vijf jaar met meer dan 40 procent toegenomen. Door de toegenomen (internationale) wet- en regelgeving bestaat er onder de leden een grote behoefte aan activiteiten waar zij hun kennis kunnen verdiepen en verbreden en hun netwerk kunnen vergroten. Het NGB heeft daarom de afgelopen jaren tal van nieuwe initiatieven genomen. Wij organiseren allerlei bijeenkomsten, waaronder seminars, verdiepingscursussen en rondetafeldiners. Dit alles vraagt een verdere professionalisering van de organisatie. Ook in de toekomst willen wij dé vereniging voor bedrijfsjuristen blijven. Daarin ligt mijn belangrijkste taak.

Tijdens het Vijfde Landelijk Juridisch Congres op 29 januari naam Jaap Winter de juristen de maat. Hij vindt dat juristen niet alleen moeten kijken of iets juridisch kan, maar ook wat de maatschappelijke consequenties zijn en of iets moreel kan. Hij richtte zich daarbij ook tot de bedrijfsjuristen. Voelt u zich aangesproken?

Bedrijfsjuristen zijn in mijn ogen al heel lang meer dan alleen een wetsvertaler. Juristen kunnen zich niet beperken tot een enkel juridisch advies, maar moeten in hun advisering ook de maatschappelijke effecten en de gevolgen voor de reputatie meewegen. Integriteit komt steeds meer centraal te staan.

Winter zei in dat verband onder meer: ‘Er zijn bedrijfsjuristen die sommige vragen niet durven te stellen’. Heeft u daar ook mee te maken gehad?

Voor zover ik weet heb ik daar niet mee te maken gehad, en ik kan het mij eerlijk gezegd moeilijk voorstellen. In een gezonde bedrijfscultuur moeten alle vragen gesteld kunnen worden.

Als u het voor het zeggen had dan?

Zou er meer eenduidige Europese regelgeving komen en snellere harmonisatie in Europa.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

De dynamiek en het innovatieve vermogen van het internationale bedrijfsleven heb ik altijd bijzonder boeiend gevonden. Het is een prachtig werkterrein voor juristen en dat inspireert mij nog iedere dag.

Welk wetsartikel vindt u het mooist? Welk wetsartikel het slechtst?

Het mooiste wetsartikel is artikel 1 van de Grondwet. Daar begint het immers allemaal. De slechtste wetsartikelen zijn bepalingen die onduidelijkheid scheppen. Daar zijn er best wat van.

Wat weten mensen niet van u, wat wel interessant is?

Dat sinds kort het gezin is uitgebreid met een cavalier King Charles puppy die nu al haar tanden zet in wetboeken.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Dat is www.practicallaw.com. Hier is zoveel informatie voor juristen te vinden.

Welk boek las u het laatst?

De Churchill factor van Boris Johnson. Een prachtig boek over een van de grootste leiders van de twintigste eeuw. Boeiend geschreven en het geeft een mooi beeld van de kwaliteiten maar ook de zwakten van Churchill.

Als u uw buurmeisje van 6 moet uitleggen wat uw werk inhoudt, wat zegt u dan?

Het wordt best lastig om mijn werk bij het NGB uit te leggen aan een zesjarige. Maar als ik haar zou vertellen dat ik voorzitter ben van een leuke club mensen uit het hele land, begrijpt ze dat wel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven