Mr. van de week: Astrid Holleeder

Delen:

Mr. van de week is advocaat Astrid Holleeder. Zij schreef het boek Judas – Een familiekroniek waarin ze onder meer uitgebreid ingaat op het gewelddadige karakter van haar broer Willem Holleeder. Astrid Holleeder woont op een geheim adres sinds ze een verklaring heeft afgelegd tegen haar broer Willem.

Uw boek met een oplage van 80.000 was in één dag uitverkocht. Had u dat verwacht? Wat betekent dat voor u?

Ik had eerlijk gezegd geen enkele verwachting. Ik had slechts de drang mijn (dagelijks) leven te verwoorden, en dat bij wijze van een testament aan mijn dochter en mijn kleinkinderen na te laten, zodat zij mijn stap om te getuigen zouden begrijpen. Het betekent voor mij dat ik een stem heb gekregen en ik ben verheugd dat – kennelijk – zo veel mensen mij willen aanhoren.

U woont op een geheim adres, u heeft uw baan moeten opgeven, u gaat met een kogelvrij vest over straat. Hoe gaat het met u?

Ik denk dat het antwoord in uw vraag besloten ligt.

Wat betekent het voor u om uw werk op te geven? Hoe hebben uw cliënten daarop gereageerd?

Mijn werk zoals ik dat twintig jaar lang gewend ben te doen, ben ik kwijt. Mijn collega’s en cliënten die ik vaak al vijftien tot twintig jaar kende, zie ik niet meer. Ik mis hen, net zoals ik de dynamiek van een kantoor en mijn lieve secretaresse mis. Mijn cliënten sturen tot aan de huidige dag lieve berichten. Dat doet zeer, maar het is tegelijkertijd ook heel fijn dat ze me nog steeds niet zijn vergeten. Het houdt de hoop in mij in leven dat ik eens weer terug kan naar hoe het was.

Is uw achternaam een voordeel of een nadeel in de advocatuur? Hoe reageren collega-juristen op uw naam?

Mijn achternaam bleek voor wat betreft het werven van cliënten in het civiele recht een nadeel, maar een voordeel in het strafrecht. Ik doe daarom uitsluitend strafzaken. Mijn collega-strafrechtadvocaten zijn wel wat gewend en reageren niet vreemd of veroordelend op mijn achternaam.

Als u het voor het zeggen had dan?

Dan zou er een gevarieerder getuigenbeschermingsprogramma komen, zodat er getuigenbescherming op maat kan worden gegeven.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Het moment in 1995 dat de toenmalige deken mr. Hamming door het stigma van mijn achternaam heen keek en mij een carrière in de advocatuur gunde.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Diezelfde mr. Hamming. Hij toonde zich onbevooroordeeld en ik heb geprobeerd hetzelfde te doen bij de uitoefening van mijn vak.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?

Judas, uiteraard!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven