Mr. van de week: Bas Martens

Delen:

Bas MartensMr. van de week is Bas Martens, (strafrecht)advocaat bij Delissen Martens te Den Haag. Tussen 2012 en 2015 was hij deken van de Haagse Orde van Advocaten en van 2013 tot eind 2015 was hij voorzitter van het Landelijk Dekenberaad. Hij is medeoprichter van Advius, een samenwerkingsverband tussen hem en Suzanne Hendrickx, advocaat en senior stafjurist van het Bureau van de Haagse Orde van Advocaten en eigenaar van SHE Legal.

U gaat met Advius advocatenkantoren adviseren over de regelgeving waaraan ze zijn gebonden. Kennen ze die regels dan zo slecht of zijn die regels zo ingewikkeld?

Geen van beide. Wij maken de vertaalslag van de theorie naar de praktijk. Ik geef een paar voorbeelden: wij zorgen dat iedereen op het kantoor Wft-zaken herkent en handelt naar de daarvoor geldende regelgeving. Wij lichten het kantoor voor hoe zij de administratie zo inrichten dat zij niet de geheimhouding hoeven te doorbreken als de Belastingdienst een boekenonderzoek komt doen. En wij kunnen kantoren voorbereiden op een bezoek van de deken.

Welke regel wordt het minst nageleefd?

Ik denk de regel uit de Wet bescherming persoonsgegevens die het verbiedt om een kopie van een legitimatiebewijs te bewaren. Maar ‘there is an app for that’: zoek op ‘kopie ID van de Rijksoverheid’ in de App Store. U kunt een ID-bewijs scannen, de app zorgt er voor dat alleen de toegestane gegevens worden overgenomen.

Ook gaat u advocatenkantoren voorbereiden op een bezoek van de deken. Wat houdt zo’n bezoek dan in dat er betaald advies nodig is over de voorbereiding?

Het beoordelen of de organisatie van een kantoor voldoet aan alle geldende regels kost tijd. Die tijd besteden veel advocaten liever aan hun cliënten. Suzanne Hendrickx en ik kunnen kantoren die hun compliance op orde willen hebben zonder dat zij daar zelf te veel tijd mee kwijt zijn, werk uit handen nemen. Dat zou met name kunnen gaan spelen wanneer een kantoorbezoek wordt aangekondigd. Wij kennen de regels waaraan een kantoor zich moet houden en houden ze voor de kantoren bij. Zie het als een APK-keuring regelgeving. De deken controleert, neemt steekproeven en geeft aanwijzingen. Onze insteek is anders. Wij bouwen met het kantoor de structuur die erop is gericht om op ieder moment te voldoen aan de regelgeving. Als de verantwoordelijke persoon voor de Wwft-checks, het kantoorhandboek of de dossieropbouw het kantoor verlaat is het verstandig om de structuur in te richten op een wijze dat deze niet afhankelijk is van de kennis en ervaring van die persoon.

Toch voelt het wat ongemakkelijk: een oud-deken die de commerciële toer opgaat met een stafjurist van het Bureau van de Haagse Orde.

Ah, een echt Hollandse vraag. Ik vind het belangrijk om te vermelden dat wij niet in het vaarwater van de deken willen komen. Wij houden ons niet bezig met toezicht. En commercieel: het zou mooi zijn als dit initiatief iets oplevert, maar wij doen het vooral omdat wij de materie interessant vinden en er graag over spreken, adviseren en onderwijzen. Suzanne is zonder twijfel één van de slimste en snel denkende juristen met kennis van de orderegels. Daarom is zo leuk om met haar samen te werken. Dit is onze niche.

Hoe is het in z’n algemeenheid gesteld met de compliance van advocatenkantoren? Houden ze zich een beetje netjes aan de regels?

Toen ik als deken kantoorbezoeken ging doen viel het mij op hoe goed advocatenkantoren hun praktijk willen inrichten. Anders dan soms in de media wordt gesteld of door politici wordt gezegd kwam ik vooral integere advocaten tegen met een groot besef voor verantwoordelijkheid. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk en aan die uitzonderingen heeft de deken volop werk.

U bent zelf deken geweest. Heeft u in die hoedanigheid uw eigen kantoor bezocht?

Nee, natuurlijk niet. Dat zou echt een slager-keurt-zijn-eigen-vlees situatie geweest zijn. We hebben daarvan gezegd dat een bezoek pas na mijn dekenaat aan de orde zou kunnen zijn. De deken is nu van harte welkom.

Als u het voor het zeggen had dan…?

… zorgde ik voor een beter systeem van gefinancierde rechtsbijstand. De kosten van eigen bijdrage en griffierecht zijn te hoog geworden. Dat zorgt voor onrecht. Het mooie aan het oude systeem was dat de advocaat een redelijke vergoeding kreeg. In de ene zaak moest hij meer tijd steken dan in de andere. Dat was geen probleem omdat hij gemiddeld een redelijk inkomen kon verdienen en zo iedere zaak de aandacht kon geven die daarvoor nodig was. Daar was de cliënt mee gediend. Dat kan nu niet meer. Ik vind het huidige systeem niet meer passen bij een beschaafd land als Nederland.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Ik denk dan ten eerste aan een paar heel bijzondere zaken waar mijn bijstand verschil heeft uitgemaakt. Maar het dekenaat was natuurlijk ook heel speciaal. Ik mis vooral de mensen met wie ik in die tijd zo intensief samenwerkte.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

De mensen op mijn kantoor. Als je bij Delissen Martens binnenkomt straalt de positieve energie je toe. Een kantoor vol hippe mensen die het beroep en het vechten voor de cliënten prachtig vinden.

Welk wetsartikel vindt u het mooist? Welk wetsartikel het slechtst?

Onlangs kreeg een militaire cliënt het ‘Rechterlijk Pardon’. Hij had weliswaar iemand mishandeld, maar daarna enorm veel gedaan om het weer goed te maken. Slachtoffer en dader waren inmiddels goede vrienden geworden. Toen vond ik artikel 9a Wetboek van Strafrecht een mooi artikel.

Gedragsregel 7 vind ik niet fraai. De regel over het dienen van een tegenstrijdig belang. Deze regel is verworden door een wirwar van primair verboden en subsidiair toestemmingen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Voor de inhoud ga ik naar Rechtsorde.nl. Voor de actualiteiten lees ik Mr., Advocatie.nl en Advocatenblad.nl. Maar ook op de site van de Orde is veel nuttige informatie te vinden. Internationaal zijn www.thelawyer.com en www.kanzleilife.de de moeite waard.

Welk boek las u het laatst?

Op de heenweg in het vliegtuig een boek van Twan Huys over Hillary Clinton, op de terugweg een boek van Charles Groenhuijsen over Donald Trump. Hap-slik-wegboekjes, om nog meer lol te beleven aan het circus dat wij de komende maanden tegemoet mogen zien.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met niemand, maar als het dan echt moet: Mark Rutte. Hij mag mij uitleggen hoe hij zich al zo lang lachend staande houdt in de valse wereld van de politiek.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven